KABLAR – 21. 3. 2021.

Uspon na Kablar, Ovčarsko-kablarska klisura i čuveni meandri!

Kablar je planina udaljena 15 km od Čačka i 155 km od Beograda. Kablar je visok 889 metara. Sa planinom Ovčar gradi Ovčarsko-kablarsku klisuru, kroz koju protiče reka Zapadna Morava. Nedaleko od Kablara se nalazi poznato turističko mesto Ovčar Banja. Na rhu planine postoji vidikovac sa kog se odlično vide uklješteni meandri Zapadne Morave. U Ovčarsko-kablarskoj klisuri nalaze se na relativno maloj međusobnoj udaljenosti brojni pravoslavni hrišćanski manastiri. Okolno stanovništvo ih sve naziva zajedničkim imenom Srpska Sveta Gora. Postoji ukupno deset aktivnih manastira.

Kablar, Ovčar i Ovčarsko-kablarska klisura (foto: Vladan Ristić, izvor: skyscrapercity.com)

 
PROGRAM AKCIJE:
nedelja, 21. mart
– polazak u 6.30 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– vožnja preko Preljine i Čačka do Ovčar Banje
– priprema i polazak na pešačenje
– uspon kraćom strmijom stazom pored manastira Blagoveštenje
– izlazak na vrh Kablara (889 m) i vidikovac sa kog se pruža odličan pogled na planinu Ovčar i meandre Zapadne Morave
– nakon pauze na vrhu sledi silazak do Zapadne Morave
– nastavak pešačenja pored manastira u klisuri
– dolazak u Ovčar Banju
– povratak za Beograd
* očekivana dužina staze je oko 15 km, a ukupan uspon je oko 800 m
 
OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama
TROŠKOVI: 1500 dinara (akontacija za akciju je 1000 dinara i plaća se prilikom prijave); instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
PRIJAVE: prijave se popunjavaju klikom na polje ispod; tek nakon uplate avansa za rezervaciju prevoza (1000 din) vaša prijava postaje validna; avans uplatiti na žiro račun kluba ili možete doneti na sastanke u klub utorkom od 19 – 21 h.

VODIČ: Bojan Balaž; imejl adresa: balazbojan@gmail.com; broj telefona: 065 30 35 095 – zvati radnim danom od 17 – 21 h i vikendom 8.00 – 21.00h