JASTREBAC – 29. 5. 2021.

Prolećna šetnja najšumovitijom planinom u Srbiji!

Jastrebac je planina koja se nalazi u središnjem delu Srbije, na prostoru između Niša, Aleksinca, Kruševca, Blaca i Prokuplja. Sastoji se od dva masiva, Velikog i Malog Jastrebca. Spada u gromadne planine.  Najviši vrhovi su Velika Đulica (1592 m), Pogled (1481 m), Zmajevac (1313 m) i Bela stena (1257 m) koji predstavljaju prirodnu granicu između Toplice i Pomoravlja.

Jastrebac – okolina jezera (izvor: RTK)

 
PROGRAM AKCIJE:
subota, 29. maj
– polazak u 6.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– vožnja autoputem do Pojata i dalje do Kruševca
– dolazak do planinarskog doma u podnožju Jastrepca odakle krećemo na pešačenje
– pešačenje šumovitim stazama Jastrepca uz uspone na vrhove Bela stena (1256 m) i Sokolov kamen (1025 m)
– tura je kružna i završava se kod planinarskog doma
– povratak za Beograd u večernjim časovima
* staza je kondiciono srednje naporna, a tehnički nezahtevna
* dužina staze je oko 20 km, a ukupan uspon je oko 1200 m
 

Šuma na Jastrepcu (foto: RTK)

 
OPREMА: stаndаrdnа planinarska, prilаgođenа vremenskim prilikаmа
VODA I HRANA: iz ranca
TROŠKOVI: 2000 dinara (akontacija je 1500 dinara i plaća se prilikom prijave); instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)

PRIJAVE: prijave se popunjavaju klikom na polje ispod; tek nakon uplate avansa za rezervaciju prevoza (1500 dinara) vaša prijava postaje validna; avans uplatiti na žiro račun kluba ili možete doneti na sastanke u klub utorkom od 19 – 21 h.

VODIČ: Bojan Balaž; imejl adresa: balazbojan@gmail.com; broj telefona: 065 30 35 095 – zvati radnim danom od 17 – 21 h i vikendom 8.00 – 21.00h