JADOVNIK I KAMENA GORA – 9. do 11. 4. 2021.

 SLAPOVI SOPOTNICE I ČAROBNI PREDELI KAMENE GORE

Sopotnica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije. Udaljena je oko 315 km od Beograda i 17 km jugoistočno od Prijepolja. Nalazi se na oko 1000 metara nadmorske visine. U izvorišnom delu reka pravi nebrojene manje vodopade sa kojih se voda sakuplja u tri veća toka. Vodopadi koji od njih nastaju najatraktivniji su, a visoki su preko 20 metara. Voda koja se preliva preko nekoliko nivoa naslaga sige u vidu vodopada i rasprskava u sitne vodene kapi oko vodopada obrazuje pojas osvežavajućeg vazduha koji povoljno utiče na goste i njihovo raspoloženje. Voda reke Sopotnice je pitka.

Jadovnik (foto: Bojan Balaž)

 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 9. april
– Polazak na akciju iz Skerlićeve ulice u 18.00 h.
– Vožnja preko Čačka, Zlatibora i Prijepolja do planinarskog doma u Sopotnici.
– Dolazak u dom u kasnim večernjim časovima, smeštaj i noćenje.
 

Veliki vodopad na Sopotnici

 
subota, 10. april
– Ustajanje, doručak i priprema za pešačenje.
– Uspon na vrh Čelina (1216 m n.v.)
– Pešačenje kružnom stazom do slapova Sopotnice. Ukupno oko 15km i oko 700 m uspona.
– Povratak u dom, večera, druženje i noćenje.
 

 

Kamena gora je planina nedeleko od Prijepolja i Pljevalja , u jugozapadnoj Srbiji i severnoj Crnoj Gori. Ima dinarski pravac pružanja, i kombinacija je kamenitog reljefa i širokih četinarskih šuma, pretežno bora i jele. Najviši vrh Kamene gore je Ravna gora, koja dostiže 1496 metra nadmorske visine i preko njega prelazi državna granica.

Kamena gora (izvor: kamenagora.com)

 
nedelja, 11. april
– Ustajanje, doručak i pakovanje.
– Celodnevni treking  po Kamenoj gori. 20 – 25 km i 500 – 1000 m uspona u zavisnosti od vremenskih prilika i izbora staze.
– Nakon završetka polazak za Beograd, dolazak u kasnim večernjim časovima.
 
OPREMA: standardna planinarska, gamašne, kabanica, štapovi.

ISHRANA: iz ranca, u domu postoji kuhinja i mogućnost pripreme hrane. Ukoliko bude prilike možemo da svratimo u neki restoran u povratku.

TROŠKOVI: 3500 dinara (akontacija za akciju je 2500 dinara i plaća se prilikom prijave); instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)

PRIJAVE: prijave se popunjavaju klikom na polje ispod; tek nakon uplate avansa za rezervaciju prevoza (2500 din), vaša prijava postaje validna.


VODIČ: Bojan Balaž; imejl adresa: balazbojan@gmail.com; broj telefona: 065 30 35 095 – zvati radnim danom od 17 – 21 h i vikendom 8.00 – 21.00h