Izvještaj sa svetosavkog uspona na Juhor (744m)-29.01.2011

Juhor!? To nije pašteta, a nije ni salama. To je planina u blizini Jagodine, koja nas je primila u svoje, šumovite, skute. Pod dirigentskom palicom čika „Fureta“, pd „Juhor“ je organizovao ovo druženje planinara. Udružismo se sa psd „Železničar“ i zajedničkim snagama(22 pl.) dokotrljasmo do sela Svojnovo i manastira sv. Nikola.

Pevozno sredstvo i vozača ostavismo ispred konaka, pa se odmah priključismo koloni (9,30h), koja je brojala preko 100 planinara.

Hladan i sunčan januarski dan, je dao svoj doprinos  akciji. Opuštena šetnja(  12km) grebenom  do Velikog Vetrena(774m) i nazad,  je  bila začinjena ugodnim čavrljanjem , pomješanih, učesnika iz Paraćina, Jagodine, Aleksinca, Zaječara, Beograda…

Veterani  i  oni koji su prvi put na planini, pravili su isti, fini, škriputavi zvuk , gazeći  po čisto-bjelom, djevičanskom snijegu. Vodiči dobro raspoređeni, a staza svježe izmarkirana. Veseli smjeh je vladao kolonom. Poneko proklizavanje i  mekano prizemljenje je izazivalo, dječiju, razdraganost. Aparati škljocali punom parom. Na vrhu pečati, slikanje i kratka pauza.

Vratili se natrag već oko 14,30h. Čekalo nas okrepljenje: čaj, kuvana rakija. Ručak u trpezariji manastira.

Riblja čorba u odličnom izdanju.

Obišli manastir i crkvu posvećenu sv. Nikoli.

Domaćin podjelio učesničke knjižice i zahvanice. Pozdravili se sa, svježe, upoznatim planinarima i organizatorima, pa popunili sjedišta našeg minibusa.

Pravac Jagodina. Preporučiše nam za pauzu, etno kuću „Konak“, na brdu iznad samog grada.

Pun pogodak! Grad kao na dlanu.

Toplo i ugodno gnijezdo, sa velikim kaminom, dade nam priliku da dodatno uživamo u smiraju dana.

Subota nas je, nježno, češkala po glavama i spremala da nas prepusti, neminovnoj, Nedelji.

Blago  razrakoljeni od  fine atmosfere u kafani  i  dnevnih utisaka sa planine, krenusmo(17,30h) ka Beogradu.

Već u 19,15h smo bili na pragu svojih, boravišnih, adresa.

Mojoj koleginici  Nadici Stojkov i planinarima psd „Železničar“, pd „Pobeda“ i pk „ Balkan“,  šaljem buket zahvalnosti za saradnju i lijepo druženje!

Branislav Makljenović