Izveštaj sa 3. kola Treking lige Srbije 2018.

RATKO NASTAVLJA SA DOMINACIJOM U TLS SEZONI 2018!

 

U subotu, 19.05.2018. godine održano je 3. Kolo Treking lige Srbije, na prelepoj planini Jastrebac. Organizator je PSK Jastrebac iz Kruševca i mislimo da zaslužuju sve pohvale za organizaciju ovog kola Treking lige.

Dan je osvanuo sumoran, dok smo se vozili ka Kruševcu povremeno je pljuštala kiša, ali to nije sprečilo veliki broj planinara i trkača da nasmejani i vedri dođu na Jastrebac. Pred samo takmičenje se osećala predivna, radosna atmosfera, lep je osećaj da se uglavnom poznajemo i prepoznajemo, nasmejani i radosni se pozdravljamo, svi jedva čekaju start trke. I nekako se i dan razvedrio pred samu trku, pojavilo se sunce i znatno doprinelo potpunom uživanju.U ovom kolu Treking lige učestvovalo je 13 takmičara PSK Balkan. Neki već iskusni, bili su na Jastrepcu i prošle godine, neki od nas prvi put na Jastrepcu.

Staza kreće od planinarskog doma „Žarko Žarić“, i odmah se ide uzbrdo, uglavnom planinarskom stazom, serpentinama kroz šumu, do predivnog vidikovca Bela stena, gde je bila prva kontrolna tačka. Nakon stvarno dugog i većini nas i napornog uspona izlazak na predivni vidikovac na steni je stvarno nagrada. Do druge kontrolne tačke je uglavnom spust kroz šumu. Šume su uvek čarobne i predivne, ali ni ono što može da se pročita o Jastrepcu, ne može da dočara svu lepotu i snagu ovih stabala, mirise četinara kroz koje trčimo i uživamo u predivnom danu.Staze prolaze uglavnom kroz šumu, dobrim planinarskim stazama ili uređenim šumskim putevima. Sve staze su odlično markirane, trakama različite boje, a na pojedinim mestima I posebnim markacijama I strelicama. Na par mesta su bili postavljeni I volonteri koji su usmeravali trkače na pravi put. Prosto mi je neverovatno da je neko I na ovim stazama uspeo da zaluta I promaši stazu, a dešavalo se.Na svim okrepnim stanicama su bili odlični volonteri, prijatni I dobro raspoloženi, davali su sve potrebne informacije takmičarima, vode je bilo na svim tačkama, što je takmičarima najznačajnije.

Pored vode, na većini kontrolnih tačaka bilo je I kriški limuna, pomorandži, krem bananica, I sličnih slatkiša. 

Što se tiče organizatora, ne postoji mesto za zamerku – ali postoji nešto što mora da se nekako unapredi na Treking ligama, ali I ostalim dešavanjima u prirodi u Srbiji. Određeni broj učesnika nemarno baca po stazi otpatke od gelova, slatkiša, flašice vode. Ne razumem da neko dođe u šumu kao što je šuma na Jastrepcu, staze su predivne, šuma je besprekorno čista I da neko može da ostavi svoje otpatke iza sebe. Srećom, uvek postoje oni koji idu iza svih I sve to pokupe, ali verujem da nekako mora da se utiče na svest učesnika u ovakvim akcijama.Nakon trke, učesnici su mogli da se osveže u uređenom planinarskom domu, nastavili smo druženje I sačekali proglašenje pobednika uz odličan pasulj, bilo je I dovoljno hladnog piva I drugih napitaka za sve učesnike.

Naš Ratko Maksimović je zauzeo prvo mesto u muškoj konkurenciji na velikoj stazi. Stazu dužine od 32,4km prešao je za 2:41 minut. Bilo je interesantno iščuđavanje starijih planinara, koji nisu mogli da shvate kako je tako brzo išao, pa su nam prišli nakon nekog vremena da iznenađeni kažu kako to znači da je išao brže od 10 km po satu! J Naš odgovor je bio samo – To je Ratko, ne može to svako! J

U ženskoj konkurenciji, Aleksandra Todorović je bila četvrta, takođe na velikoj stazi.

Mi ostali smo dali svoj doprinos na najbolji mogući način koji umemo, ostaje nam da još malo popravimo treninge, da I u narednom periodu budemo sve bolji I brži.Najvažnije je da smo stvarno proveli predivan dan, u odličnom društvu, livadica pored doma je posle trke bila prepuna takmičara, planinara I trkača, koji su zadovoljno prepričavali svoje doživljaje I utiske, sedeli I ležali svuda po travi – zaslužen odmor I uživanje posle divno provedenog dana u šumama Jastrepca. Topla preporuka svima da se obavezno zapute put Jastrepca, prvom sledećom prilikom, a videćemo se sigurno I sledeće godine, na Treking ligi Srbije.

Vesna Đoković