Izveštaj sa 1. kola Treking lige Srbije 2018


RATKO MAKSIMOVIĆ TROSTRUKI ŠAMPION KOSJERIĆA!

PSK Balkan je proteklog vikenda uspešno organizovao 1. kolo TLS 2018. na području Maljena i Subjela

U nedelju 25. marta 2018. na planinama Maljen i Subjel  je održano 1. kolo Treking lige Srbije 2018. u organizaciji Planinarsko sportskog kluba Balkan iz Beograda. Zahvaljujući odličnoj organizaciji prošle godine i adekvatnoj promociji događaja ove godine PSK Balkan je ugostio duplo veći broj takmičara. Tačno 388 prijavljenih takmičara i više od 100 šetača je protekle nedelje posetilo Etno domaćinstvo Gostoljublje iz sela Mionica u opštini Kosjerić PSK Balkan je kao domaćin učestvovao sa 15 takmičara, kao i ekipom volontera. Najuspešniji klub i ekipni pobednik 1. kola TLS je zasluženo PEK Gora Kragujevac.Rezultati PSK Balkan u 1. kolu Treking lige Srbije 2017.

Na 1. kolu TLS ekipa PSK Balkan je ostvarila je vrlo dobar rezultat uz osvojene 2 zlatne medalje. Zlatnu medalju i prvo mesto u ukupnom plasmanu 1. kola osvojio je član kluba Ratko MAKSIMOVIĆ, kojem je ovo bila treća pobeda na stazi u Kosjeriću. Ratko je po običaju na cilj stigao značajno pre drugoplasiranog takmičara. Zlatnu medalju u ženskoj konkurenciji na srednoj  stazi osvojila je članica kluba Maja Simić. Pobediviši u izuzetnoj jakoj konkurenciji i na teškom terenu Maja je još jednom pokazala izuzetnu fizičku i mentalnu snagu i postavila visoke standarde za ovu sezonu.

Pored ovih, odličan rezultat je postigao Dejan Todorović, koji je na velikoj stazi zauzeo 15. mesto.

Ukupno je 15 takmičara PSK Balkan učestvovalo na trci, ali neki od najboljih ovaj put zbog privatnih i porodičnih obaveza nisu mogli da učestvuju. Uprkos toj nepovoljnoj okolnosti uspeli smo da se nakon 1. kola pozicioniramo na drugu poziciju u TLS.

Bodove u  1. kolu TLS za PSK Balkan, doneli su:

 1. Ratko Maksimović
 2. Dejan Todorović
 3. Miloš Gopić
 4. Dušan Marinković
 5. Jelena Milosavljević


Organizacija i staza na 1. kolu Treking lige Srbije

1. kolo TLS u organizacionom smislu obeležile su dve činjenice: veliki broj takmičara i zimski vremenski uslovi. Iako je prošle godine u Subotici zabeležen sličan broj učesnika, što trkača tako i pešaka, ukupno više od 450, kompleksnost organizacije u planinskim – zimskim uslovima je neuporediva sa letnjim uslovima u ravnici. Uzevši u obzir te činjenice, možemo da istaknemo da je 1. kolo TLS organizovano na vrhunskom nivou, iako su objektivno postojali manji nedostaci.Za početak ističemo da je većina klubova prihvatila inicijativu i na vreme prijavila učesnike putem on line platforme, što je smanjilo pritisak na koleginice koje su pripremale materijale kao i Gorana Žigića i Aleksandra Markovića iz komisije za TLS. Svakako tu još uvek postoji prostor za unapređenje organizacije, tj. da bude manje izmena i otkazivanja uvođenjem stimulacija i penala.

Staza je bila markirana u skladu sa najboljom praksom koju smo uspostavili tokom proteklih godina, iako je na jednom manjem delu staze neko od neodgovornih i dokonih meštana poskidao markacije, ali su organizatori na vreme odreagovali i popravili markaciju. Pored markacije postojali su i GPS trekovi kao i dobro objašnjena i nacrtana mapa na kvalitetnom papiru.Flaširanu vodu je obezbedio sponzor Saint JOHNS voda . Vodu nije bilo moguće doneti na sve kontrolne tačke jer su pristupni putevi bili zaleđeni i pod velikim snegom, a jedini objektivni propust te vrste je bio na KT 4 gde su kontrolori propustili da dopune vodu nakon potrošnje prvobitnih količina.  Na kontrolnim tačkama su bile i dodatne energetske dopune: kocke šećera, čokoladne bananice i napolitanke, jabuke, banane i limun. Posebna pohvala za kontrolore na KT 2 Ivanu Tufegdžić i Strahinju Marjanovića koji su na Crni vrh izneli vodu i okrepu na leđima po izuzetnoj teškoj stazi i dubokom snegu.
Na kontrolnim tačkama nije bilo gužve, jer je obezbeđen dovoljan broj perforatora. Staze prolaze preko različitih terena: šuma, livada, proplanaka, ali i zaseoka i vikend naselja. U odnosu na prošlu godinu asfalt je smanjen na najmanju moguću meru a ubačen je dodatni vrh Kozomor. Pre podne je na stazi bila ,,Divčibarska snežna bajka“ i svi učesnici su imali prilike da uživaju u čarobnim prizorima ispod Crnog vrha. Kasnije tokom popodneva zbog naglog topljenja snega bajka postaje ,,Blatnjavi horor

Na celoj stazi je dežuralo 10 spasilaca iz GSS koji na sreću nisu imali previše posla. Zbog topljenja snega dan pre trke narastao je nivo rečice koja na jednom mestu preseca stazu pa su organiuatori bili primorani da naprave most. Zahvalujući snalažljivosti i inicijativi Milanke Arsić napravljen je više nego dobar drveni most koji je svim takmičarima omogućio bezbedan prelazak na drugu stranu. Nakon trke, učesnici su imali priliku da se osveže u etno domaćinstvo Gostoljublje, a domaćini su obezbedili pasulj, kao i dovoljno piva, čaja i kuvanog vina i  za sve učesnike. Pored ovoga organizatori su uz podršku Opštine Kosjerić obezbedili i peciva za doručak za učesnike pre trke. Izuzetno lepa atmosfera i sportski duh, ali i druženje obeležili su 1. kolo TLS.Uz veliki trud i zalaganje uspeli smo da ovo kolo organizujemo na najvišem nivou, što su potvrdili i članovi komisije za planinarski treking kao i veliki broj takmičara. Svi pobednici su dobili medalje i zahvalnice, a najbolji i pehare.

Treking tim PSK Balkan izražava VELIKU ZAHVALNOST članovim organizacionog odbora koji su obezbedili odlične uslove za održavanje trke. Najveći teret organizacije i posebnu zahvalnost izražavamo Milanki ARSIĆ predsednci PSK Balkan. Takođe zahvaljujemo na pomoći i Opštini Kosjerić, Turističkoj organizaciji Kosjerić i Domu zdravlja Kosjerić, kao i domaćinima iz Etno sela Gostoljublje.Veliki doprinos u organizaciji ispred PSK Balkan pružili su:

 • Lidija Malobabić
 • Marina Nikolić
 • Ana Barbarosa
 • Ljubica Lukač
 • Aleksandar Mijatović
 • Vesna Papak
 • Milorad Varelija
 • Ivana Tufegdžić
 • Vesna Djoković
 • Stefan Ranitović
 • Željana Vukojčić
 • Zoran Živanović
 • Jelena Vučković
 • Žana Ranković
 • Dušanka Nigrenji
 • Dejan Nigrenji
 • Strahinja Marjanović
 • Branislav Krstić
 • Goran Savić
 • Dejan Todorović
 • Bojan Balaž

 

Nastavljamo dalje, vidimo se u Vršcu!