IRAN – DAMAVAND 5671 mnv – ( 28 JUL – 6. AVGUST 2017. )

Planinarska ekspedicija Damavand, Iran

PSK Balkan organizuje planinarsku ekspediciju na najviši vrh Irana, Damavand


planinarska ekspedicija Damavand


O ekspediciji:

Planinarsko sportski  klub „Balkan“ u periodu od 28. jula do 6. avgusta 2017. godine organizuje desetodnevnu ekspediciju u mistčnu zemlju, naslednika drevne Persije- Iran. Cilj je, naravno, planinarski, najviši vrh Irana, Damavand (5671m).  Na osnovu rezultata svaki učesik dobija zvanje  Vrhunski sportista nacionalnog razreda i biće uspisan u knjigu kategorisanih sportista Srbije.

Damavand je ugašeni stratovulkan na masivu Alborz i sa svojom visinom od 5671 m nv predstavlja najviši vrh Irana i najviši vulkan u Aziji. Nalazi se južno od kaspijskog jezera i stotinak kilometara severno od Teherana. Može se reći da je Damavand na neki način Sveta planina Iranaca, ono što je za Grke Olimp. Nije tehnički zahtevan, ali lepa visina i prisustvo opasnih sumpornih isparenja na vrhu traže ozbiljne pripreme i jako dobru planinarsku kondiciju. Zbog svega ovoga, Damavand predstavlja izazov i obavezan korak u planinarskoj karijeri svakog planinara koji stremi velikim visinama.

PROGRAM AKCIJE:

1.dan – petak, 28. jul

Polazak sa aerodroma Nikola Telsa u 16:35. Doći u 15:00 zbog čekiranja. Let na relaciji Beograd-Istambul-Teheran.

2. dan – subota, 29. jul

Sletanje na Teheranski aerodrom Imam Homeini oko 4 izjutra. Po preuzimanju prtljaga, odlazak iznajmljenim prevozom do sela Reina podno Damavanda. Smeštaj u iznajmljenoj kući. Noćenje.

3. dan – nedelja, 30. jul

Prevoz terenskim vozilima do Gosfand Sara (3040m). Pešačenje do doma Bargah sevom (4200m). Noćenje. Na Gosfand Saru je moguće iznajmiti i mazge koje nose rance do doma.4. dan – ponedeljak, 31. jul

Aklimatizacija do 4900m. Povratak do doma. Noćenje.5. dan – utorak, 1. avgust

Polazak na završni uspon u ranim jutarnjim časovima. Izlazak na vrh, fotografisanje, povratak do doma i noćenje.6. dan – sreda, 2. avgust

Rano ujutru, polazak od doma do sela Reina. Prevoz od Reine do Teherana. Smeštaj u hotelu. Obilazak grada i noćenje. Teheran, glavni grad Irana, je metropola od preko 7 miliona stanovnika. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1200m i predstavlja upečatljiv spoj slojeva istorije i savremene užurbanosti.7. dan – četvrtak, 3. avgust

Obilazak Teherana. Noćna vožnja do Isfahana.

8. dan – petak, 4. avgust

Dolazak u Isfahan. Smeštaj u hotel i obilazak grada. Noćenje. Isfahan, stara prestonica Persijskog carstva, jedno vreme je bio i najveći grad na svetu. Zbog bogate istorije nezaobilazna je destinacija.9. dan – subota, 5. avgust

Polazak iz Isfahana u popodnevnim satima. Prevoz do Teherana.

10. dan – nedelja, 6. avgust

04:35 let na liniji Beograd-Istambul-Teheran. Dolazak za Beograd.

Oprema: nakon prijava i formiranja grupe, prijavljenima ćemo proslediti spisak potrebne opreme.

Cena:   790 E/osobi
Avionski prevoz Beograd-Teheran-Beograd;  prevoz u lokalu;  noćenje u hostelima, planinarskim domovima, terenska vozila na Damavandu, troškovi osiguranja, vize i pozivnog pisma za Iran.

Način plaćanja u tri rate: 
– I rata               300 E    do        1. Aprila 2017
– II rata             200 E    do         1. Juna 2017.
– III rata           290 E                  na dan polaska

Prijava:
U koliko se odlučite da idete sa nama, kontaktirajte nas putem meila ili telefona, a mi ćemo Vam poslati obrazac za prijavu koji ćete popuniti i vratiti meilom. Kako bi potvrdili vašu rezervaciju neophodo je da uplatite akontaciju od 300 evra do 1. aprila.

Dokumenta:
Pasoš, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2017. godinu,  potvrda o izvršenom sportskom lekarskom pregledu. Pregled važi za sve učesnike akcije.  

Organizator: Planinarsko sportski klub “Balkan” Beograd
Vodiči: Milanka Arsić, tel.: +381.64.182.4440, email adresa: milanka.arsic@gmail.com
Aleksandar Mijatović, br. telefona +381 64 359 94 63, email adresa: mijat034@gmail.com

Pripreme,  od marta do jula meseca organizatori će organozovati nekoliko pripremnih akcija. Nakon prijave i potvrde uplate prijavljeni će dobiti plan priprema. Pripreme akcije se organizuju zbog upoznavanja i provere psihofihičkih sposobnosti prijavljenog za ekspediciju.