HOMOLJSKE PLANINE – KRILAŠ – 11. 3. 2018.

Vodimo vas na Homoljske planine, Krilaš – Veliki vrh  (670 m n.v.) i banju Ždrelo!

Homoljske planine pripadaju grupi karpatsko-balkanskih planina. Prostiru se pravcem istok-zapad u živopisnim predelima istočne Srbije. Bogate su vodom, rečicama i vodopadima, sa brojnim pećinama obilno ukrašenim pećinskim nakitom, a posebnu draž daju drevne legende i mitovi, kao i neobični običaji koji i dalje žive. Dobro su očuvana obeležja stare kulture, zanata i tradicionalne arhitekture. Niži delovi obrasli su hrastovom i bukovom šumom, a na višim delovima su pašnjaci i  livade, bačije i katuni, gde pasu stada ovaca od čijeg mleka se pravi čuveni homoljski sir.


 
PROGRAM AKCIJE
nedelja, 11. mart
– 07:00 časova, polazak iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– dolazak u selo Ćovdin, polazak na pešačenje
– na sam vrh (Veliki vrh 670 m n.v) stiže se preko brisanog prostora, a sa njega se pruža izuzetno lep pogled na susedna sela, ali i na Ježevac, Vukan … Na Krilašu se nalazi Ćopina gradina koja predstavlja utvrđeno naselje gvozdenog doba, dok su tragovi rimskog puta vidljivi kada nema snega.
– povratak sa vrha istom stazom
– vozimo se do Ždrela, kupanje, ko želi može i da ruča
Predviđeno pešačenje je oko 12 km sa oko 550 m uspona.
Oprema: topla, primerena vremenskim uslovima, obavezne planinarske cipele, kapa i rukavice; rezervna obuća i čarape. Ko želi u banju neka ponese kupaći.
Cena: prevoz 1300 dinara
Prijava:  imejlom, telefonom ili na sastancima članova kluba utorkom od 19 do 21 časova. Uz prijavu dostaviti broj lične karte, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član.
Vodič:  Zoran Živanović 064/2956469, imeil: zokizivanovic@gmail.com