HOMOLJSKE PLANINE (Vukan 825 m) – 2. 1. 2018.

Pridružite nam se na prvoj akciji koju organizujemo u 2018. godini!

Veliki Vukan (825 m), Mali Vukan (752 m) i banja Ždrelo

Homoljske planine pripadaju grupi Karpatsko-balkanskih planina. Prostiru se pravcem zapad-istok u živopisnim predelima istočne Srbije. Veliki Vukan je jedan od najlepših vrhova na Homoljskim planinama. Iako nije preterano visok, pogled sa stena Velikog Vukana je nezaboravan, jer obuhvata širinu gustih šuma i retkih sela. Zajedno sa Malim Vukanom i Ježevcem ograničava Gornjačku klisuru koju je prosekla reka Mlava. Gornjačka klisura, zvana i Kapija Homolja, popularana je destinacije za sve ljubitelje prirode.

Banja Ždrelo nalazi se na 170 m n.v, u podnožju Homoljskih planina. Centar sadrži akva-park sa toboganima i  7 otvorenih i zatvorenih bazena sa termalnom vodom temperature 30-40 stepeni. Wellness centar opremljen je turskim kupatilom, saunom, solarijumom i slanom sobom, kao i odlični restoranom.


PROGRAM AKCIJE
utorak, 2. januar 2018.
Polazak iz Skerlićeve ulice, kod Hrama Sv. Save, u 7 časova.
Dolazak u selo Ždrelo oko 10 časova i priprema za pešačenje. Pešačenje započinjemo makadamskim i zemljanim putem, a zatim dobro markiranom stazom kroz šumu dolazimo do prevoja. Izlazak na Veliki, a zatim i Mali Vukan. Povratak istim putem. Dužina staze oko 14 km, a uspon oko 650 m. Tura nije teška, pa je idealna za one koji počinju sa planinarenjem.
Vožnja do banje Ždrelo gde će oni koji to budu želeli moći da se kupaju. Ulaznica za kupanje je 500 dinara, a moguće je dobiti i grupnu ulaznicu po ceni od 300 dinara po osobi.
Očekivani povratak u Beograd je oko 21.30 časova.
Oprema: primerena vremenskim uslovima (rukavice, kapa, kabanica, gamašne, rezervna odeća i obuća)
Cena: 1300 dinara
Napomene: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.
Prijava za akciju telefonom, sms porukom ili na sastancima kluba utorkom od 19 do 21 čas u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske knjižice i naziv kluba čiji ste član.
Vodič: Zoran Živanović; broj telefona: 064 29 56 469; imejl adresa: zokizivanovic@gmail.com