HOMOLJE – VELIKI VUKAN(825mnv), MALI VUKAN (725 mnv) i BANJA ŽDRELO – 15. 10.2016

unnamed (3)

Homoljske planine pripadaju grupi karpatsko-balkanskih planina. Prostiru se pravcem istok-zapad u živopisnim predelima istočne Srbije. Bogate su vodom, rečicama i vodopadima, sa brojnim pećinama obilno ukrašenim pećinskim nakitom, a posebnu draž daju drevne legende i mitovi, kao i neobični običaji koji i dalje žive. Dobro su očuvana obeležja stare kulture, zanata i tradicionalne arhitekture.
Prosečna visina homoljskih planina je oko 900mnv, a najviši vrh 962mnv. Niži delovi obrasli su hrastovom i bukovom šumom, a na višim delovima su pašnjaci i  livade, bačije i katuni, gde pasu stada ovaca od čijeg mleka se pravi čuveni homoljski sir.
unnamed (1)unnamed (4)   unnamed (5)
Na obroncima homoljski planina i klisura nalaze se ostaci brojnih srednjovekovnih manastira:Trška Crkva, Gornjak, Vitovnica.
Veliki Vukan je jedan od najlepših vrhova na homoljskim planinama. Iako nije preterano visok, pogled sa stena Veliog Vukana je nezaboravan, jer obuhvata širinu gustih šuma i retkih sela. Zajedno sa Malim Vukanom i Ježevcem ograničava Gornjačku klisuru, koju je prosekla reka Mlava. Gornjačka klisura, zvana i Kapija Homolja,  je popularana destinacije za sve ljubitelje prirode, bilo da se radi o izletnicima, ili planinarima i alpinistima koji ovde imaju vežbališta.


PROGRAM AKCIJE

Subota:  15. oktobar 2016.
6:30 h     Polazak  iz Skerlićeve ulici
Vožnja do manastira Svete Trojice, poseta manastiru a zatim polazak na pešačenje. Uspon na Mali a zatim na Veliki Vukan. Sa  Velikog Vukana spuštamo se ponovo u selo Ždrelo. Dužina staze oko 13 km, akcija je pogodna za planinare sa manjom fizičkom kondicijom i početnike.
Nakon završenog pešačenja, vozimo se u Banju Ždrelo, u banji ostajemo 2 do 2.5 sata. Ko želi da se kupa neka ponese kupaći kostim.
aqua_park_zdrelo_10
Cena grupne karte za ulazak u bazen je 300,00 din./osobi.
Povratak u Beograd do 21h.
Oprema: primerena vremenskim uslovima (kabanica, gamasne, topla odeća, rezervne cipele ili patike i čarape)
Cena prevoza: 1300 dinara
Prijava za akciju, meilom, telefonom, sms porukom ili na sastanku kluba utorkom od 19 do 21:30h. Uz prijavu dostavavite: ime i prezime, broj planinarske knjižice i lične karte i iz koga kluba dolazite. Obavezno plaćena članarina za 2016.
Vodič: Milanka Arsić, tel. +381 64 182 4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com