HOMOLJE (JEŽEVAC 675 m) – 11. 2. 2018.

Vodimo vas na Homoljske planine, vrh Ježevac (675 m n.v.), Manastir Gornjak i banju Ždrelo!

Homoljske planine pripadaju grupi karpatsko-balkanskih planina. Prostiru se pravcem istok-zapad u živopisnim predelima istočne Srbije. Bogate su vodom, rečicama i vodopadima, sa brojnim pećinama obilno ukrašenim pećinskim nakitom, a posebnu draž daju drevne legende i mitovi, kao i neobični običaji koji i dalje žive. Dobro su očuvana obeležja stare kulture, zanata i tradicionalne arhitekture. Niži delovi obrasli su hrastovom i bukovom šumom, a na višim delovima su pašnjaci i  livade, bačije i katuni, gde pasu stada ovaca od čijeg mleka se pravi čuveni homoljski sir.Vrh Ježevac duguje svoje ime sitnim stenama koje izbijaju iz zemlje i podsećaju na bodlje ježa. Pogled sa vrha je nezaboravan, vide se svi okolni vrhovi: Veliki Vukan, Štubej,Vranj, Krilaš, Beljanica i dolina Mlave. Po čistom danu, naročito posle kiše se mogu videti vetrenjače u Rumuniji i Avalski toranj. Zajedno sa Malim i velikim Vukanom ograničava Gornjačku klisuru, koju je prosekla reka Mlava. Gornjačka klisura, zvana i Kapija Homolja,  je popularana destinacije za sve ljubitelje prirode, bilo da se radi o izletnicima, ili planinarima i alpinistima koji ovde imaju vežbališta.


unnamed (6)     


Manastir Gornjak, je prva zadužbina Knez Lazara podignuta 1378. god. Više puta je pljačkan i paljen. Glavna Crkva posvećena je Vavedenju. Iznad Manastira položene su mošti Sv.Grigorija Sinaita. Sv.Grigorije prozvan je Sinait, jer se zamonašio na Sinajskoj Gori. Živeo je u pećini iznad Manastira Gornjak. Narod veruje da molitve pročitane nad njegovim moštima pomažu ženama da začnu.

Banja Ždrelo,  nalazi se na 170mnv, u podnožju homoljskih planina. Centar sadrži Aqua park, satoboganima,  7 otvorenih i zatvorenih bazena, sa termalnom vodom temperature 30-40 stepeni. Voda pomaže u lečenju psorijaze, i reumatskih bolesti. Wellness centar opremljen je turskim kupatilom, saunom, solarijumom i slanom sobom, kao i odlični restoranom.

PROGRAM AKCIJE

Nedelja, 11. februar 2018.

07:00 h    Polazak i z Skerlićeve ulice, kod Hrama Sv.Save

09,30 h    Dolazak do manastira Gornjak, obilazak Manastira

10,15 Polazak na pešačku turu markiranom stazom do vrha Ježevca; silazak u selo Šetonje gde nas čeka prevoz

15.30 Očekivano vreme dolaska u banju Ždrelo, kupanje u banji u trajanju od 3 sata. Ulaznica za kupanje u Banji, za one koji žele,  je 500din, moguće je dobiti grupnu ulaznicu po ceni od 300.

unnamed (11)    unnamed (9)
Povratak u Beograd do 21h.
Oprema: primerena vremenskim uslovima (kabanica, gamašne, rezervne cipele ili patike i čarape)
Cena prevoza: 1300 dinara, akontacija za akciju 800,00 dinara.
Prijava za akciju, meilom, telefonom, sms porukom ili na sastanku kluba utorkom od 19,30 do 21,30h. Uz prijavu dostavite: ime i prezime, broj planinarske knjižice i lične karte i iz koga kluba dolazite.
Vodiči: Vuk Tubić, tel. +381 64 122 3201, e-mail: tubicvuk@yahoo.com
Bojan Balaž, tel. +381 64 233 1 253, e-mail: balazbojan@gmail.com