HAJLA I AHMICA – zimski uspon – 16. do 18. 3. 2018.

PSK Balkan vas vodi na zimski uspon na Hajlu i Ahmicu!
Jer ste vi to tražili!

Hajla  je planina u sklopu Prokletija, na granici Crne Gore. Leži između Rugovske klisure i izvorišta reke Ibra. Najveću visinu (2403 m) dostiže na teritoriji Kosova. Obuhvata i nešto izdvojenu Ahmicu visine 2272 m .
U njenoj građi najviše je permskih kvarcnih konglomerata i povrh njih, silificiranih, mermerastih i dolomitskih krečnjaka. U pleistocenu bila je pod lednicima, koji su se od nje razilazili i kretali, naročito prema severu, među kojima je najpoznatiji bio rožajski. Njihovi tragovi su ostali u vidu nekoliko cirkova i valovskih korita. Zbog izrazite visine, greben Hajle je go, a niži delovi su pokriveni suvatima, a podnožje, naročito prema izvorištu Ibra, četinarskom vegetacijom u kojoj ima divljih životinja (medved, vuk i dr.)


PROGRAM  AKCIJE:

petak, 16. mart

  • 23.00 časova – Polazak iz Beograda iz Skerlićeve ulice od Hrama Svetog Save

subota, 17. mart

  • Dolazak u Rožaje u jutarnjim satima, transport sa svim stvarima do planinarskog doma Grope (1880 m).
  • Posle predaha u domu, uspon na vrh Ahmica 2272 m.
  • Povratak u planinarski dom, večera, druženje.

Dužina staze oko 12 km. Staza srednje kondicione težine.

nedelja, 18. mart 

  • 06.00 časova – Ustajanje, priprema za polazak na uspon.
  • 06.30 časova –  Polazak na uspon na najviši vrh planine Hajle. Staza vodi ka prevoju, kroz bor krivulj do izlaska na greben. Grebenom dolazimo do najvišeg vrha planine Hajle (Hajla 2403m). Povratak sa vrha istom stazom. Pakovanje stvari i transport do Rožaja.
  • 16.00 časova – Polazak za Beograd
  • 23.00 časova – Dolazak u Beograd


 

OPREMA: Planinarska, prilagođena zimskim uslovima.

TEHNIČKA OPREMA: dereze i cepin.

CENA: 50 evra (prevoz, noćenje, transport do doma, ručak i osiguranje), akontacija za akciju 30 evra, ostatak na dan polaska.

PRIJAVA: meilom, telefonom ili na sastanku utorkom od 19 do 21 h. U prijavi navesti: ime i prezime, datum rođenja, kontakt telefon, broj lične karte, br. planinarske knjižice i klub iz kojeg dolazite.

VODIČ: Strahinja Marjanović 064/31-201-41; strahinjaplaninar@gmail.com