HAJLA (2403m) i AHMICA (2272m) 20-22.10.2017.


PSK „Balkan“  organizuje odlazak na planinu Hajlu sa ciljem uspona na vrhove Hajla (2403m) i Ahmica (2272m).
.


 
 

Hajla  je planina u sklopu Prokletija, na granici Crne Gore. Leži između Rugovske klisure i izvorišta reke Ibra. Najveću visinu (2403 m) dostiže na teritoriji Kosova. Obuhvata i nešto izdvojenu Ahmicu visine 2272 m .
U njenoj građi najviše je permskih kvarcnih konglomerata i povrh njih, silificiranih, mermerastih i dolomitskih krečnjaka. U pleistocenu bila je pod lednicima, koji su se od nje razilazili i kretali, naročito prema severu, među kojima je najpoznatiji bio rožajski. Njihovi tragovi su ostali u vidu nekoliko cirkova i valovskih korita. Zbog izrazite visine, greben Hajle je go, a niži delovi su pokriveni suvatima, a podnožje, naročito prema izvorištu Ibra, četinarskom vegetacijom u kojoj ima divljih životinja (medved, vuk i dr.)

 

 


PROGRAM AKCIJE:
petak, 20. oktobar
– polazak u 22:00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– noćna vožnja preko Milanovca, Novog Pazara do Rožaja
subota, 21. oktobar
– dolazak u Rožaje, doručak, prepakivanje velikih rančeva u džip ili terensko vozilo. Vožnja do naselja Bandžov
– pešačenje od Bandžova do planinarskog doma Grope 1980m. U dom stižemo nakon sat vremena. Pauza za predah i smeštaj u sobe.
– Polazak na uspon na vrh Ahmica 2272m.  Od doma staza vodi ka prevoju na granici Crne Gore i Kosova. Od prevoja staza dalje vodi kroz bor krivulj do samog vrha.
* Uspon traje 3h i nije kondiciono zahtevan, dužina staze 13 km.
-Povratak sa vrha u dom. Noćenje


nedelja, 22. oktobar
-Ustajanje, doručak
-Polazak na uspon na vrh Hajla (2403m). Staza od doma odmah vodi uzbrdo ka prevoju, Od prevoja staza kreće ka grebenu kroz bor krivulj. Nakon izlaska na greben, grebenom dalje do najvišeg vrha planine Hajle (Hajla 2403m). Pauza na vrhu. Sa vrha silazimo grebenom koji vodi ka vrhu Dermandol. Odvajanje ka jereru Biser voda. Silazak u planinarski dom Grope.
-Pakovanje stvari i silazak u naselje Bandžov. Kratki predah u etno restoranu Dom kulture Dermandol. Pakovanje stvari u kombi.
-Polazak za Beograd oko 16h
– povratak za Beograd u koji stižemo u kasnim večernjim satima


oprema: planinarska, visokogorska (planinarske cipele, štapovi, gamašne, kapa i rukavice, kabanica, rezervna presvlaka i čeona lampa), preporuka poneti vreću za spavanje.
hrana: Iz ranca. Postoji mogućnost dogovora sa domaćinom da nam u subotu pripremi kasni ručak/ranu večeru po ceni od 5-6€. U povratku drugog dana, mogućnost ručka u Domu kulture Dermandol, Rožajama ili Novom Pazaru. U prijavi navesti da li ste za opciju ručka u planinarskom domu.
cena: 45 € (noćenje prevoz i osiguranje); akontacja za akciju je 30€
informacije i prijave: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj planinarske knjižice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član
važne napomene: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti
vodiči: Strahinja Marjanović 064/31-201-41 strahinjaplaninar@gmail.com
Aleksandar Mijatović, br. telefona +381 64 359 94 63, imejl adresa: mijat034@gmail.com