GALIČICA I JABLANICA – 22. do 25. 4. 2021.

.
Jablanica je planina u Severnoj Makedoniji, severozapadno od Ohridskog jezera i grada Struge, na granici sa Albanijom. Najviši vrh je Crni kamen (2257 m). Njeni najviši vrhovi su bili zahvaćeni glacijacijom. Istočnim padinama severnog dela Jablanice pružaju se oblasti struškog i debarskog Drimkola, a severozapadno od njih, većim delom u Albaniji, nalazi se makedonska etnička oblast Golo Brdo.

Jablanica (izvor: wikipedia.org)

 
PROGRAM AKCIJE:
četvrtak, 22. april
– polazak u 22.00 časova iz Skerlićeva ulice u Beogradu
– noćna vožnja preko Skoplja, Tetova i Struge do sela Vevčani
petak, 23. april
– dolazak u selo Vevčani, u podnožju planine Jablanice
– priprema i polazak na uspon
– uspon preko sela Gornja Belica na Crni vrh čija je visina 2257 m i koji predstavlja najviši vrh planine
– povratak pored ledničkog jezera do Vevčana
– kraća vožnja do Ohrida
– smeštaj i noćenje
 

Jablanica (foto: Samir Demishi; izvor: Google Earth)

 
Ohrid – grad na severoistočnoj obali Ohridskog jezera, biser srednjovekovne umetnosti i prirodnih lepota, jedno je od 24 lokacije na zemaljskoj kugli koje se sa pravom našlo na UNESCO-voj svetskoj listi istovremene prirodne i kulturno istorijske baštine. Prirodne lepote Ohridskog područja su 1979. godine uvrštene u ovu listu, a godinu dana kasnije njoj je pridodata i kulturna riznica.

Ohrid

 
subota, 24. april
– šetnja Ohridom i Svetim Naumom
– noćenje
 
Galičica je planina i nacionalni park u Severnoj Makedoniji. Jedan njen deo pripada Albaniji. Na makedonskom delu planine se nalazi istoimeni nacionalni park koji se prostire između dva makedonska najveća jezera: Ohridskog jezera i Prespanskog jezera. Galičica je duga 35 kilometara, položena u pravcu sjever – jug. Na teritoriji Albanije spaja se sa planinom Suva gora. Najviši vrh planine je Magaro (2254 m). Galičica je kraška planina i zbog poroznosti svog terena siromašna je vodama. Ali upravo zbog toga vode iz Prespanskog jezera podzemnim kanalima daju vode Ohridskom jezeru (50% izvora kod Sv. Nauma dobija vodu ponornicama iz Prespanskog jezera).

Predeo na Galičici (foto: K. Korlevski; izvor: Google Earth)

 
nedelja, 25. april
– vožnja do mesta u nacionalnom parku Galičica odakle se polazi na uspon
– uspon na vrh Magaro (2254 m), najviši vrh Galičice
– po izlasku na vrh sledi pauza za odmor i fotografisanje
– silazak sa vrha istom stazom
– povratak za Beograd
 

 
OPREMA: topla, primerena vremenskim uslovima; obavezne planinarske cipele, kapa i rukavice
TROŠKOVI: 95 evra (prevoz autobusom, osiguranje i noćenja u privatnim kućama); akontacija za akciju je 50 evra i plaća se prilikom prijave (instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE)
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64  182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com