EKSPEDICIJA NA KINĐU – 3. 1. 2021.

.
Ako Vam je više dosadilo da lažete o doživljajima sa Everesta, ako tražite novu priču, ali Vam je K2 preveliki pozeraj, imamo rešenje za Vas! Vrh za koji će Vam i ateisti zapanjeno reći “pobogu nećete valjda to da penjete“, 8300 cm čistog izazova, nešto za prepričavati ako ne ceo život, a ono bar narednih godinu dana, jedna jedinistvena i neponovljiva “Treća, nejubilarna, ekspedicija na Kinđu“!
.
Za sve one kojima nije jasno o koliko je ozbiljnom vrhu reč – Najviša tačka Severnog Banata, zaštićena zakonom i duhom samog Atile, Biča Božijeg, čije ime sa strahopoštovanjem nosi planinarski klub iz Kikinde, neprikosnovena vladarka Vojvođanske ravnice, Kinđa lično! Skoro 2000 godina stara, poštovana od strane planinara, poljoprivrednika i poljskih miševa, biće naš prvi izazov i u 2021.
.
 
PROGRAM AKCIJE:
nedelja, 3. januar

– Polazak u 6.00 časova, iz Skerlićeve ulice u Beogradu. Valjanje onih koji zakasne u katran i perje.

Velika izmena u odnоsu na prethodne akcije – Kako je organizatoru prećeno Poverenikom za Zaštitu Niskogorske Ravnopravnosti, a na osnovu vansudskog poravnanja sa niskogorcima Bačke, niskogorske pripreme su iz Banata premeštene u pomenutu Bačku, tačnije na Titelski breg, sa svojih 12800 cm. Postoje određena mišljenja da to nije dovoljno nisko da bi nas adekvatno pripremilo za Kinđu,  ali je to rizik koji smo morali preuzeti.

– Dakle, Titelski breg, pripreme. Ko pretekne, pravac Kikinda!

Program tradicionalnog uspona:

– Okupljanje učesnika u Kikindi, ispred gradskog Muzeja. Smislili bismo nešto drugo, ali ako je sa tradicijama, nema menjanja.

– Prilazak vozilima ka Kinđi do tačke gde prestaje civilizacija (asfalt), i počinje divljina (ili u našem slučaju njiva).

– Otvaranje ekspedicije – pozdravni govor organizatora, provera opreme i psihofizičkog stanja učesnika.

– Prilazak samoj Kinđi. Kolona 1 po 1, svečano, s poštovanjem, čuvajući snagu. Čeka nas čak 5300 cm uspona.

– Dolazak do podnožja. Ove godine planiran je uspon sa svih strana odjednom, tako što će grupa okružiti Kinđu, i onda se disciplinavo i koordinisano u isto vreme sresti na vrhu.

– Kazneni uspon za nedisciplinovane i sve koji se tako osećaju – izvlačenje uz uže, na ruke, najalpinističkijim smerom, i spust istom stazom.

– Prigodno obraćanje svim učesnicima koji budu hteli da slušaju.

– Povratak do početne tačke. Prevoz do Kikinde i galerije terakote.

– Zatvaranje manifestacije bez dodele sertifikata o usponu.

– Povratak za Beograd u večernjim časovima.


 
OPREMA: zimska, “eskpediciona”; obavezno uverenje nadležne psihijatrijske institucije da ste pri čistoj svesti i zdravoj pameti, overena pečatom i potpisom nadležnog lekara specijaliste (a možete i nešto sami da nažvrljate, ionako ne kontrolišemo)
TROŠKOVI: 1300 dinara prevoz; akontacija za akciju 1000 dinara
NAČIN PLAĆANJA: Solarno ili elektronski, bitno je da se brine o ekologiji. Pošto je planinarenje antiratno, prošlogodišnja inicijativa da se plaća iz više rata, obustavljena je.
VAŽNE NAPOMENE: Bez obzira na pagansku prirodu vrha koji penjemo, žrtvovanje ljudi, životinja, a naročito vodiča, u slavu Hunskih bogova, zabranjeno je! Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost. Organizator zadržava pravo na neozbiljnost tokom izvođenja akcije. U slučaju lepog vremena, “ekspedicija” se ne otkazuje! za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja

INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Aleksandar Mijatović; br. telefona +381 64 359 94 63; imejl adresa: mijat034@gmail.com
 
* autor fotografija: Duško Opačić