„EKSPEDICIJA NA KINĐU“ – 5. 1. 2019.

Uspon na najviši vrh severoistočnog Banata i obilazak Kikinde!

 
Sa svojih 8300 cm nadmorske visine Kinđa predstavlja najviši u nizu severnobanatske grupacije panonskih uzvišenja, koji svojom impozantnom visinom dominira okolinom. Po svojoj genezi, Kinđa je zagrobna humka, a zbog njene veličine, među lokalnim stanovništvom vlada verovanje da se ispod ove misteriozne uzvisine krije grobnica samog Atile Hunskog, Biča Božijeg, vladara Hunskog carstva i straha Rima, kojim su majke plašile svoju decu.
 

 
Po ekstremnim zimskim uslovima, po snegu i ledu, uz stalne udare košave, potrebno je savladati visinsku razliku od čak 5300 cm, te se unapred mole svi nepripremljeni na ovakav neuobičajeni napor da se ne prijavljuju za akciju. 🙂
 
PROGRAM AKCIJE:
subota, 5. januar
– polazak u 6.30 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu, iznajmljenim prevozom (ili redovnom autobuskom linijom, u slučaju manjeg broja učesnika)
– dolazak u bazni kamp Kikinda; susret sa iskusnim lokalnim vodičem koji će nas, iz prve ruke, upoznati sa svim opasnostima koje nas vrebaju na ekspediciji, i od koga ćemo dobiti uputstva o simptomima i ublažavanju posledica nizinske bolesti, tipične za ovo područje
– po obavljenim pripremama, polazak iz Kikinde
– prva jednočasovna etapa ka pristupnoj tački za Kinđu
– pauza
 

 
– druga jednočasovna etapa ka pristupnoj tački za Kinđu; dolazak pod vrh
– pripreme za završni uspon, formiranje naveza
– uspon ćemo pokušati prvo težom, severnom, a zatim, u slučaju potrebe i lakšom, južnom stranom
– silazak sa vrha, oporavak i kretanje nazad u bazni kamp Kikinda
– prva jednočasovna etapa ka baznom kampu
– pauza
– druga jednočasovna etapa ka baznom kampu; dolazak u bazni kamp Kikinda
– obilazak Kikinde, analiza ekspedicije i razmena stečenih iskustava
– povratak za Beograd u večernjim satima
 

 
Dodatno: Mamuti! Kikindski mamuti! U skaldu sa ekstremno ledno-mističnom prirodom ekspedicije, otići ćemo da vidimo izloženi skelet mamutice Kike, a moguća je i poseta muzeju terakote Terra.
 
OPREMA: zimska, „eskpediciona“; obavezna tehnička oprema – cepin, dereze, šlem, pojas i dva karabinera, nacrtani na papiru A5 formata.
 
TROŠKOVI: 1200 dinara za prevoz
 
NAČIN PLAĆANJA: u tri rate

  • 1. rata – 800 dinara – prilikom prijave
  • 2. rata – 400 dinara – na dan polaska
  • 3. rata – 0 dinara

 
VAŽNE NAPOMENE: Obavezno je prethodno iskustvo u penjanju ovakvih visina. Očekivani vremenski uslovi – sneg i/ili ledena kiša, jak vetar. U slučaju lepog vremena, „ekspedicija“ se ne otkazuje! 🙂 Svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost, organizator akcije zadržava autorska prava na humoristički deo objave.
 
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti ime i prezime, broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
 
VODIČI: Aleksandar Mijatović; br. telefona +381 64 359 94 63; imejl adresa: mijat034@gmail.com
Goran Savić; br. telefona +381 64 224 12 75; imejl adresa: goransavicbre@gmail.com
 
* autor fotografija: Jovan Jarić