EKSPEDICIJA KHAN TENGRI 2018 (7010 mnv) – 30.07. – 22.08.2018.

Ekspedicija Khan Tengri 2018.

“Khan-Tengri” u prevodu sa mongolskog jezika predstavlja “Gospodara neba”, dok se od davnina od strane lokalnog kirgistanskog stanovništva kroz istoriju pamti ime „Kan-Too“ što u prevodu znači „Krvava planina“. Prvi pisani tragovi potiču iz sredine dvadesetog veka kada je poznati ruski istraživač P.P.Semenov istražujući ovu planinu i ugledavši ovaj vrh zapisao da mu je ta snegom opasana piramida svojom pozicijom i veličinom ostavila utisak duplo višeg gorostasa od ostalih okolnih vrhova.

Do danas ovaj vrh je popet iz desetak različitih smeri, a sve one su podeljene u severne i južne, u odnosu na to da li kreću sa severne ili južne strane “Inilchek Glacier-a”. Najpopularnija ruta je ona kojom ćemo i mi ići, ruta zvana „Marble Rib“ ruta koja počinje sa južnog dela glečera “Semenovskz Glaicer”. Pored najpoznatijih vrhova Tjan Šana, Kan Tengrija i Pobede, ovo područje je ispunjeno sa preko 30 vrhova viših od 6000 mnv, medju kojima ima i onih na koje čovekova noga još uvek nije zgazila.

Vreme: Polazak iz Beograda 30.07. povratak  22.08.2018. godine
Vođa ekspedicije: Branko Dikić
Pomoćnik: Mihajlo Jovanović
Lokacija: Kirgistan, planinhski masiv Tjen Šan

PROGRAM EKSPEDICIJE:

Napomena: Planirana su tri rezervna dana u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova. Rezervne dane koje ne iskoristimo za uspon koristili bi za treking turu u podnožju ili na fakultativne izlete u okolini Biškeka. Planirani povratak u Beograd je 22. Avgust.

Svi učesnici ekspedicije moraju biti psihofizički zdravi i sa dobrom kondicijom.

Cena ekspedicije: 3100 EUR po učesniku. Dinamika uplata: prva rata 1000 eura do 15.04.2017. , druga rata 1000 eura do 15.05.2017.  i treća rata 1100 evra prilikom polaska na ekspediciju.

U cenu je uračunato: 
• avionska karta Beograd-Biškek-Beograd (preko Istanbula);
• svi transporti autobusom, terenskim vozilima i helikopterom od Biškeka do baznog kampa i nazad;
• Viza za Kirgistan;
• Agencijski troškovi (noćenja u šatorima, ishrana, medicinski pregled, korišćenje struje i saune u BC),
• noćenja u hotelima u Biškeku i Karakolu.
U cenu nije uračunato: prekomerna težina ličnog prtljaga na letu Beograd-Biškek-Beograd (dozvoljena težina 25 + 8kg) za svaki kg se doplaćuje 12 e/kg, obavezno osiguranje (oko 200 eura), obavezan zdravstveni pregled (medicina sporta), gas i visinska hrana, treking ture i fakultativni izleti u slučaju da ne iskoristimo rezervne dane.

Prijava za ekspediciju najkasnije do 03.04.2017. U slučaju otkazivanja zadržava se deo akontacije namenjen za rezervaciju avionske karte i agencijskih usluga.

Prijava:
Branko Dikić tel. +381.64.188.6519 e-mail.brankodikicvr@gmail.com