EKSPEDICIJA „ALPI 2014“ – Monte Rosa i Mon Blan – 26. jul do 3. avgusta 2014.

Mon blanSubota 26. jul 2014.
Krenuli iz Beograda u 22.30h. U Ljubljanu stigli oko 9.30h, preuzeli planinarske knjižice PZS – PD Matica LJubljan.
Nedelja 27. jul 2014.
Nastavili putovanje ka Veneciji. Padovi, smestili se u hotelu La Corte iz 15. veka.
Sutra nastavljamo putovanjeka Alagni Valsesija i Monte Rosi.
Ponedeljak 28. jul 2014

Stizemo u Algano podno Monte Rose odakle se žičarom prevozimo do stanice Passo Indren 3260m. Dok se vozimo primećujem da ima više snega nego 2011. godine kada sam bila na Monte Rosi. Na izlasku iz žičare odmah obuvamo dereze a zatim pešačimo padinom prema steni – ferati koja je osigurana debelim užetom. Na pojedinim mestima stepenice su napravljene od balvana pa se mora baš voditi računa pri penjanju. U medjuvremenu počinje da grmi i da pada susnežica. Koračamo prema domu ugaženom stazom a zatim ponovo ferata pred sam ulazak u planinarski dom Ginfetti 3647m. U domu nas dočekaju ljubazni domaćini, smeštamo se u dve višekrevetne sobe. Voda se pije, veći deo grupe oseća simptome visinske bolesti zbog brzog izlaska na veliku visinu.


Utorak 29. jul 2014.
Sneg je u toku noći napadao preko 50 cm, bez obzira, pripremamo si i idemo na aklamatizaciju, Cilj nam je da se ispenjemo na Balmenhorm (4167m) i Vincent Pyramidu (4215 m). Pre nas na uspon kreće nekoliko planinara, vraćaju se sneg je dubok.
Odlučujemo da pokušamo uspon i ako su vremenski uslovi loši.. Formiramo naveze onakve kakve će biti na Mon Blanu. Idem napred, sneg sve dublji, magla sve veća. Penjemo se oko 250 m nv. Zbog napred pomenutih uslova vraćamo se u dom, noćenje.

Sreda 30. jul 2014.
Ustajemo, pakujemo se, silazimo pored planinarskog doma Mantova jer je na ferati kojom smo izašli napadao sneg. Spuštamo se liftom uAlgano i nastavljamo put ka Šamoniju. Na putu ka Šamoniju saznajemo da su vremenski uslovi povoljni za uspon na Mon Blan 1. avgusta, donosimo odluku da promenimo dan uspona na Mon Blan.  Zaključak nakon Monte Rose, nismo ispenjali vrhove ali smo se dobro aklimatizovali 🙂

Sreda, 30. jul , 2014.
Nakon Monte Rose u popodnevnim satima dolazimo nadomak Šamonija u hotel gde se smeštamo.
Uz put razmišljamo šta nam valja činiti, vremenska prognoza 1. avgusta je dobra za uspon, smeštaj u domovima delimično obezbedjen. U hodu menjamo plan, dogovor je da 31. jula dodjemo do planinarskog doma Deguter na 3825m. Isto veče uspeli smo da rezervišemo 9 kreveta za 1. avgust, rezervaciju za 31. uveče nemamo, dogovor je idemo pa kako nam bude, sapavaćemo kao nekad na klupi, pod klupom samo da nam se plan ostvari.
Pored uspona na MB morali smo promeniti datum i mesto smeštaja koji je već unapred planiran. Uz mnogo truda otkazasmo jednu rezervaciju u Milanu, rezervisasmo drugu samo u drugom objektu.
Četvrtak, 31. jul, 2014.
Prvom žičarom krećemo ka našem cilju, Mon Blanu. Do Teterus 3175m, stižemo za 2,5 – 3h kako ko. Pauza za odmor, nastavljamo uspon preko Kuloara smrti, uz Monblansku stenu do planinarskog doma Deguter 3825m. Stižemo u dom oko 18h, eh, da smo se mogli smestiti kao nekad na klupu ili pod sto bilo bi dobro. Francuzi ko francuzi, neljubazni, svi koji nemaju rezervaciju plaćaju cenu za boravak u domu 70 e + obavezna večera od 25 e. Sve bi bilo lakše da smo mogli ući bar u restoran, nisu nam dozvolili, sedosmo na klupe, nismo sami tu su i drugi planinari. Bezobrazluk nevidjeni 🙁

Petak, 1. avgust, 2014.
Pakujemo se, formiramo naveze i krećemo na uspon u 01.20 h. Mrak je, vidljivost slaba, krećemo se lagano. Prva naveza Milanka Arsic, Darko Subotić i Nikola Stevanović, stiće do Valoa 4200m u 04.15h. Hladno je duva vetar, svraćamo u Valo da se sklonimo neko vreme. U zaslonu guzva nevidjena, nekako se ugurasmo i odmorismo neko 2h neko manje. Oko 6h, nastavaljamo uspon prema Mon Blanu. Svanulo je vrlo brzo i sunce je izgrejalo, otvoriše se vidici, prelep pogled, pogled kakav bi svaki planinar poželeo da vidi sa visina.
Bilo je i onih koji su malo požurili, izašli su na vrh pre nas, na žalost vidljivost im je bila veoma slaba. Grupa od 11 planinara sa neznatnom razlikom izlazi na vrh, fotografišemo se i polako vraćamo istom stazom do planinarskog doma Deguter, i ako idemo nizbrdo odužio se silazak, u dom stižemo oko 14.30h.
Zadovoljni smo i sećni od 18 planinara koliko je krenulo put Alpa na Mon Blan se ispelo 10, pet iz Makedonije i 11 iz Srbije.
Delimo se u dve grupe zbog smeštaja, 9 planinaraa spuštaju se do planinarskog doma Tet Rous 3175m a 9 ostaje u planinarskom domu Deguter na 3825m. Ovaga puta noćili smo u krevetu po ceni od 35 E 🙂

Subota, 2. avgust, 2014.
Budimo se, dogovor je da krenemo sa Degutea u 6h, još je mrak, sneg je padao u toku noći, monblanska stena prekrivena snegom. Silazak započinjemo u 6.40h, uz dosta pažnje spustili smo se bez problema. Grupa od 9 planinara čeka nas nu planinarskom domu Tetrus, pravimo pauzu za odmor i plaćanje računa.
U 11.30 plazimo sa Tetrusa ka železničkoj stanici, cela grupa spušta se za 1.15min. ipak morali smo sačekati voz u 13.40h. U Šamoni stižemo oko 15h, presvačimo se i nestavljamo put ka Šamoniju, pauza za razgledanje i kupovinu suvenira trajala je oko 2h.

U 17h polazimo ka Milanu gde ćemo se okupati i prespavati.Vrlo brzo nalazimo hostel, na žalost hostel nije onakav kakav je rezervisan već totalno bezuslovan, obaveštavamo grupu, neki su i videli smeštaj, odluka je da odustanemo od itog. Pokušali smo da nadjemo drugi hostel u blizini ali nam nije uspelo, odluka je da krenemo dalje pa uz put da tražimo nekakav drugi smeštaj. Bez obzira na dogovor, grupa postaje nerovozna i nestripljiva, što je za očekivati.
Nedelja, 3. avgust
Putujemo uz put tražim smeštaj, ništa bolje ni bliže nisam mogla naći nego u Novoj Gorici – Djačkom domu u kome smo se i ranije smeštali na našim putovanjima.
Nekoliko reči za kraj:
Naš cilj: USPON NA MON BLAN 4810m
Šta smo ostvarili:
Dobro smo isplanirali dane za uspon na Mon Blan, vreme nas je poslužilo, svi smo se vratili zdravi i živi bez i jedne povrede. Ostvarena su nova poznanstva i prijateljstva.
Nismo imali vremena za razgledanje Italije i Francuske, morali smo doplatiti 45E / osobi za troškove zbog povećane cene noćenja u planinarskom domu i večere bez koje nebih mogli ni spavati u hodniku na Deguteu.
Čestitam svim učesnicima akcije na ostvarenom uspehu, zahvaljujem se svima na saradnji sa željom da im ovo bude početak novih uspeha 🙂
Bez obzira na postignute rezultate, Teško je biti vodič !!
PK Balkan, vodič Milanka Arsić , pomoćnik Damir Lukšić
PSD Makpetrol: pomoćnik Petar Gerasimov