DURMITOR I KANJON NEVIDIO – 16. do 18. 7. 2021.

I ove godine organizujemo uspon na najviši vrh Durmitora i prolazak kroz kanjon Nevidio!

Pođite sa nama i uživaćete u izdašnoj lepoti prirode Crne Gore!

Durmitor je planina i nacionalni park u Crnoj Gori. Najviši vrh je Bobotov kuk visok 2523 metra. Smatra se da ime Durmitor potiče od keltskih reči “dru mi tore“ koje znače „planina puna vode.” Predeli Durmitora, po lepoti i neokrnjenosti retko i autentično delo prirode, proglašeni su nacionalnim parkom 1952. godine. Smešten na severozapadu Crne Gore, park obuhvata osnovni masiv Durmitora sa kanjonima Tare, Drage i Sušice i gornji deo kanjonske doline Komarnice, zauzimajući površinu od 39 000 ha.

Panorama Durmitora (autor: Jack Brauer)

Osnovna odlika reljefa durmitorskog područja jeste prostrana visoravan na 1500 metara nadmorske visine, koju presecaju duboke kanjonske doline i sa koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi, od kojih je 48 sa preko 2000 metara nadmorske visine i među njima najviši Bobotov kuk sa 2523 m.

Lepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih gorske oči, na visinama iznad 1500 m. Najveće i najatraktivnije je Crno jezero.

 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 16. jul
22.00 časova – polazak iz Skerlićeve ulice u Beogradu
 
subota, 17. jul
6.00 časova – dolazak u Žabljak
Od Žabljaka vozi se oko 15 km do prevoja Sedlo ( 1907 m) odakle se kreće na uspon stazom Sedlo – Valoviti do (2901 m) – Surutka – Zeleni vir (2028 m) – Velika Previja (2351 m) – Bobotov kuk (2523 m).
Trajanje uspona od 3 do 4 sata. Visinska razlika 800 m pri usponu.
Povratak grupe na Sedlo (1907 m).
Smeštaj i noćenje u Razvršju kod Žabljaka.
 

 
nedelja, 18. jul
GRUPA A:
8.00 časova – polazak ka kanjonu Nevidio
10.00 časova – početak ture prolaska kroz kanjon sa vodičem Vlatkom Kontićem
Kanjon se prolazi za 3,5 do 5 sati, uz pomoć iskusnih vodiča i korišćenje posebne ronilačko – alpinističke opreme.
 
Nevideo ili Nevidio – slikovito ime posljednjeg osvojenog kanjona u Evropi (1965). Dug je 3 km, ima veliki pad i bezbroj vodopada, virova i prolaza koji se sužavaju na svega pola metra. Visina litica čijim podnožjem teče bistra Komarnica, dostiže i do 400 m.

 
GRUPA B:
Pešačenje u okolini kanjona Nevidio, odlazak do vodopada u neposrednoj blizini kanjona (ukoliko bude vode).
Oni koji ne budu želeli da idu u kanjon mogu otići na feratu na Uvitoj gredi, jednim od vrhova Durmitora
 

 
Po završetku ferate i povratku grupe iz kanjona polazi se za Beograd.
Dolazak u Beograd u kasnim noćnim satima.
 
OPREMA ZA PLANINARENJE: cipele, gamašne, kabanica, kapa i rukavice
OPREMA ZA KANJON: za kanjon su neophodne patike ili gojzerice, uz prijavu dostavite koliko ste visoki i teški (podaci su potrebni kako bismo vam obezbedili neoprensko odelo)
ISHRANA: iz ranca
SMEŠTAJ: u kampu kod Boće; nije potrebna vreća niti šator
TROŠKOVI: 60 evra (prevoz, smeštaj i osiguranje); akontacija za akciju je 40 evra i plaća se prilikom prijave (instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE)
CENA PROLASKA KROZ KANJON NEVIDIO: vodič i ronilačko-alpinistička oprema 85 evra po osobi
CENA FERATE NA DURMITORU: vodič i tehnička oprema 25 evra po osobi

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu); prilikom prijave obavezno naglasite ukoliko želite da idete na feratu ili da prođete kroz kanjon Nevidio
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član

VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64  182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com