DURMITOR – 18. do 20.03.2022.

PSK Balkan vas vodi na zimski uspon na Durmitor!

Pripremna akcija za Atlas i Elbrus !

Durmitor je planina i nacionalni park u Crnoj Gori. Najviši vrh je Bobotov kuk visok 2523 metra. Smatra se da ime Durmitor potiče od keltskih reči “dru mi tore“ koje znače „planina puna vode.” Predeli Durmitora, po lepoti i neokrnjenosti retko i autentično delo prirode, proglašeni su nacionalnim parkom 1952. godine. Smešten na severozapadu Crne Gore, park obuhvata osnovni masiv Durmitora sa kanjonima Tare, Drage i Sušice i gornji deo kanjonske doline Komarnice, zauzimajući površinu od 39 000 ha.
Osnovna odlika reljefa durmitorskog područja jeste prostrana visoravan na 1500 metara nadmorske visine, koju presecaju duboke kanjonske doline i sa koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi, od kojih je 48 sa preko 2000 metara nadmorske visine i među njima najviši Bobotov kuk sa 2523 m.
Lepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih gorske oči, na visinama iznad 1500 m. Najveće i najatraktivnije je Crno jezero.
 

 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 18. mart
– polazak u 23.30 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
subota, 19. mart
– dolazak u Žabljak u ranim jutarnjim časovima
– priprema i polazak na uspon od ski centra Savin Kuk na Šljeme (2455 m)
– silazak istom stazom do ski centra
– noćenje u Žabljaku
 

 
nedelja, 20. mart
– polazak iz kampa u ranim jutarnjim časovima
– vožnja do ski centra Savin Kuk
– uspon na istoimeni vrh Savin Kuk (2313 m)
– silazak istom stazom do ski centra
– povratak za Beograd
 

 
OPREMA: topla planinarska, prilagođena vremenskim prilikama; neophodna je tehnička oprema (cepin i dereze)
ISHRANA: iz ranca
KOTIZACIJA: 60 evra (prevoz, noćenje i osiguranje); akontacija za akciju je 40 evra i plaća se prilikom prijave (instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE); ulaznica u Nacionalni park Durmitor je 6 evra za dva dana i plaća se na licu mesta

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član

VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64  182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com