DELIBLATSKA PEŠČARA „U BOJAMA RUJA“ – 5. 10. 2019.

PSK „Balkan“ organizuje odlazak na tradicionalnu akciju PSD „Jelenak“ iz Pančeva – „U bojama ruja“.

 
Deliblatskа peščara ili Banatska peščara jedinstvena je peščara u Evropi, a nalazi se u jugoistočnom delu Vojvodine, u južnom Banatu. Ova prostrana oblast zauzima površinu od oko 300 km², čije su glavne peščane mase elipsoidnog oblika, okružene plodnim lesnim obradivim zemljištem. Ovaj spomenik prirode Panonske nizije jedno je od retkih pribežišta za mnoge specifične vrste flore i faune, koje su prirodna retkost u Evropi i svetu. Za specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara proglašena je 1977. godine. Оd 2002. godine Deliblatska peščara nalazi se na preliminarnoj listi UNESCO-a, kao područje izuzetnih prirodnih vrednosti. Kroz Deliblatsku peščaru prolazi evropski pešački put E4.
Peščana zemljišta i specifični ekološki uslovi stvorili su šumo-stepska staništa izuzetno retkih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Bogata flora sa preko 900 vrsta, obiluje i raritetima poput banatskog božura – endema Panonske nizije, zatim stepskog  božura, pančićevog pelena, šerpeta i oko 20 vrsta orhideja. Peščara je lepa u svako doba godine, ali posebno je interesantna u jesen, kada lišće ruja postaje specifično crvene boje, i predeli su u neverovatnim nijansama zelene, žute, crvene, smeđe i ostalih boja iz jesenjeg valera.
 

Deliblatska peščara u bojama ruja

 
PROGRAM AKCIJE:
subota, 5. oktobar
– polazak u 7.00 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– dolazak u Deliblatsku peščaru, prijavljivanje organizatorima akcije, priprema za peščanje i polazak
–  otvaranje manifestacije i početak akcije je u 9.30 časova, kod Školsko rekreativnog centra Čardak
– postoji više staza, učesnici se mogu odlučiti ukoliko žele da idu na kraću stazu, a organizovano idemo na stazu od 15 km dužine
Na startu se preuzimaju mape staza, prate se markacije slično kao na Fruškogorskom maratonu. Sve staze su dobro obeležene i markirane.
–  očekivano vreme završetka akcije pešačenja je oko 14.00 časova, kod Školsko rekreativnog centra Čardak
–  ručak, za planinare koji se prijave na vreme od 14.00 do 15.30 časova, u ŠRC Čardak
–  muzički program, najavljena rekreacija – Zumba, druženje
–  zatvaranje manifestacije u 17:45 časova i polazak za Beograd
– povratak u Beograd do 19.00 časova
* sve staze su kružne, a dužina staze na koju organizovano idemo je oko 15 km; ukupan uspon nije veliki pa se mogu prijaviti i planinari prosečne kondicije
 

Deliblatska peščara

 
OPREMА: stаndаrdnа planinarska, prilаgođenа vremenskim prilikаmа
HRANA I VODA: iz ranca; postoji mogućnost prijavljivanja za ručak – planinarski pasulj – u ŠRK Čardak, a za to je potrebno izjasniti se prilikom prijavljivanja, najkasnije do 2. 10. 2019. godine. Cena ručka je 300 dinara – svaki učesnik plaća za sebe.
TROŠKOVI: 1000 dinara; akontacija za akciju je 700 dinara; napomena: ulaz u rezervat se plaća i u nadležnosti je JP Vojvodina šume, ŠG Banat (deca 50 dinara, odrasli 100 dinara – plaćanje je na ulazu u rezervat)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; u peščari nema pijaće vode, stoga je neophodno da svaki učesnik ponese dovoljnu količinu vode koja mu je potrebna tokom pešačenja, a preporuka je oko 1,5 litara vode; čuvajte prirodu, smeće nosite sa sobom, ne bacajte u prirodu ništa od ambalaže koju nosite i koristite.
VODIČ: Vesna Đoković; broj telefona: +381 64 400 11 79; imejl adresa: vesnadjokovic9@gmail.com