Dani planinara Srbije 2019.

.
U godini obeležavanja decenije postojanja i uspešnog rada naš klub je uz podršku Planinarskog saveza Srbije 15. i 16. juna 2019. na području opštine Kosjerić organizovao manifestaciju Dani planinara Srbije 2019.

Na manifestaciji koja je okupila oko 1000 ljudi učestvovali su planinari iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Bugarske. Osim tradicionalnog druženja, koje je svojstveno planinarima, u okviru ove manifestacije realizovane su brojne aktivnosti poput prvenstva Srbije u planinarskoj orijentaciji, juniorskog i kadetskog prvenstva u planinskom trčanju i Master kup u planinskom trekingu. Sem toga organizovali smo atraktivne planinarske ture na planinama Maljen i Subjel na kojima je učešće uzeo veliki broj planinara.
 

 
U subotu, 15. juna, u takmičarskom centru kod vodopada Skakavac, nakon svečanog otvaranja manifestacije uz kulturno-umetnički program i pozdravnih reči predsednice PSK Balkan Milanke Arsić i predsednika Planinarskog saveza Srbije Ise Planića učesnici su pošli na pešačenje sa vodičima našeg kluba odabravši jednu od dve ponuđene staze na planini Maljen. Za najmlađe učesnike, decu školskog uzrasta, predvideli smo treću, najkraću stazu, kojom su mali planinari tog dana pešačili po planini Subjel.
  
U 11 časova startovalo je i takmičenje u planinarskoj orijentaciji u organizaciji Komisije za planinarsku orijentaciju PSS, a u popodnevnim satima organizovano je i planinsko trčanje za juniore i kadete. Pored toga Služba vodiča PSS održala je tehnički danu okviru kog su vodiči uvežbavali potrebne veštine. U večernjim časovima u takmičarskom centru bilo je organizovano druženje uz muziku i igru.
 
 
Aktivnost koja je privukla najveći broj učestnika drugog dana, 16. juna, bio je Master kup u planinskom trekingu. U ovom takmičenju prvo mesto u muškoj konkurenciji osvojio je Jurica Srejić (PSK Balkan, Beograd), dok je u ženskoj konkurenciji najbolja bila Maja Milosavljević (PSK Jastrebac, Kruševac). Najbolja juniorka je Lenka Malešević (PK Borkovac, Ruma), a najbolji junior Uroš Maksimović (PEK Gora, Kragujevac). PSK Balkan iz Beograda je proglašen za najbolju ekipu u konkurenciji muškaraca, dok je najbolja ženska ekipa bila PSK Jastrebac iz Kruševca. PAK Mosor iz Niša proglašen je za najuspešniji klub Master kupa. Na Master kupu u planinarskom trekingu učestvovalo je 213 takmičara iz 38 klubova.
 

 
Pored Master kupa u planinskom trekingu planinari su drugog dana uživali i u pešačenju još jednom stazom kojom su ih vodili vodiči našeg kluba, ovog puta na planini Subjel. Za to vreme u takmičarskom centru kod vodopada Skakavac održan je sastanak rukovodstva PSS sa predstavnicima planinarskih udruženja.
 


 
Nakon završetka takmičenja usledilo je proglašenje pobednika u svim kategorijama, dodela medalja, zahvalnica i prigodnih poklona učesnicima, kao i ljudima i organizacijama koje su doprinele uspešnoj realizaciji Dana planinara Srbije 2019.
 
 

 
Verujemo da smo organizacijom ove manifestacije pored popularizacije planinarstva uspeli da učesnicima i posetiocima prikažemo i potencijale opštine Kosjerić, njenu prirodu, planine, planinarske staze, gostoprimljivost stanovništva i dobre smeštajne kapacitete po kom je ovaj kraj Srbije već poznat.
 
https://www.facebook.com/fotOgnjen/videos/563889364141582/
 
Zahvaljujemo se učesnicima, Planinarskom savezu Srbije, pojedincima, institucijama i sponzorima koji su nam omogućili da u godini jubileja organizujemo ovu manifestaciju.
 
PSK Balkan
 

 
 
fotografije preuzete sa: facebook.com/pg/planinarskisavezsrbije
tekst: Goran Savić