BRANKOVINA – 6.3.2022.

Planinarsko sportski klub „Balkan“ vas poziva na jednodnevnu planinarsku akciju u Brankovini !

Brankovina je naziv za kraj i naseljeno mesto severno od Valjeva u Kolubarskom okrugu. Ovde su sahranjeni brojni članovi porodice Nenadović, ali i viđenije ličnosti nekih drugih porodica iz Brankovine, kao i naša čuvena pesnikinja Desanka Maksimović. Ovde se održavaju i Dani maline u Brankovini.
U blizini sela se nalazi i Spomenik na Brankovinskom visu, piramidalnog oblika, kao obeležje mesta odakle je 28. februara 1804. godine narod valjevskog kraja, pod vođstvom prote Mateje i Jakova Nenadovića započeo borbu protiv turskog zavojevača. Spomenik je podignut na 150-ogodišnjicu podizanja ustanka.
 

Brankovina (autor: Zoran GM; izvor: Google Earth)

 
PROGRAM AKCIJE:
nedelja, 6. mart
– polazak u 6.30 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– dolazak u Brankovinu i priprema za pešačenje
– pešačenje makadamskim i livadskim putevima i stazama po brdima Brankovine i Joševe, sa najvišom kotom Jaučanski vis (436 m)
– nakon pešačenja sledi povratak za Beograd
Ukupna dužina staze je oko 20 km, a ukupan uspon oko 400 m.
 
OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama
HRANA I VODA: iz ranca
KOTIZACIJA : 1200 dinara i plaća se prilikom prijave; instrukcije za uplatu katizacije možete pročitati OVDE
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Zoran Živanović; broj telefona: +381 64 295 64 69; imejl adresa: zokizivanovic@gmail.com