BRANKOVINA – 21. 12. 2019.

Završavajući planinarsku godinu Planinarsko sportski klub „Balkan“ vas poziva da nam se pridružite na jednodnevnoj planinarskoj akciji u Brankovini!

Brankovina je naziv za kraj i naseljeno mesto severno od Valjeva u Kolubarskom okrugu. Ovde su sahranjeni brojni članovi porodice Nenadović, ali i viđenije ličnosti nekih drugih porodica iz Brankovine, kao i naša čuvena pesnikinja Desanka Maksimović. Ovde se održavaju i Dani maline u Brankovini.
U blizini sela se nalazi i Spomenik na Brankovinskom visu, piramidalnog oblika, kao obeležje mesta odakle je 28. februara 1804. godine narod valjevskog kraja, pod vođstvom prote Mateje i Jakova Nenadovića započeo borbu protiv turskog zavojevača. Spomenik je podignut na 150-ogodišnjicu podizanja ustanka.
 

Brankovina (autor: Zoran GM; izvor: Google Earth)

 
PROGRAM AKCIJE:
subota, 21. decembar
– polazak u 6.30 časova iz Skerlićeve ulice u Beogradu
– dolazak u Brankovinu i priprema za pešačenje
– pešačenje makadamskim i livadskim putevima i stazama po brdima Brankovine i Joševe, sa najvišom kotom Jaučanski vis (436 m)
– nakon pešačenja sledi povratak za Beograd
Ukupna dužina staze je oko 20 km, a ukupan uspon oko 400 m.
 
OPREMA: standardna planinarska, prilagođena vremenskim prilikama
HRANA I VODA: iz ranca
TROŠKOVI: 1100 dinara (akontacija za akciju je 800 dinara)
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično utorkom u prostorijama PSK „Balkan“ u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača br. 11, lokal 2; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Zoran Živanović; broj telefona +381 64 295 64 69; imejl adresa: zokizivanovic@gmail.com