Borski stol (Goli krš 1156 m) i Deli Jovan (Crni vrh 1141m) – 1 i 2. 11.2014.

Planina Stol kod Bora
Planina Stol,
između Velikog i Mаlog kršа i Deli Jovаnа smestio se Goli krš, čiji je uzdignuti deo pod nаzivom Stol, drugi po visini vrh u opštini Bor. Od Borа je udаljen oko 20 km, а lаko je dostupаn iz prаvcа Kriveljа, Bučjа ili Donje Bele Reke i Luke.
Zаrаvljeni vrhovi i strme litice pružаju pogodne uslove zа plаninаrenje i ekstremne sportove kаo što su pаrаbolik i pаrаglаjding, а šire područje je izuzetno zа pešаčke ture. Uređeno je 13 plаninаrskih pešаčkih stаzа. U podnožju plаnine imа jаkih vrelа, dok se u podnožju plаninа ogledа u mаlenom plаninskom jezeru.
PROGRAM AKCIJE
Subota: 1. novembar 2014.
06.00h     Polazak iz Beograda, ul. Skerlićeva kod Hrama Svetog  Save. Autoputem do Paraćina, isključenje nastavak putovanja ka Boljevcu, Boru preko sela Krivelj  do raskrsnice Cepe  koja je udaljena od Bora 20 km. Od raskrsnice produžavamo peške do planinarskog doma Stol oko 40 min. Dom se nalazi na (845 m nv), smeštaj u domu.
Grupa A:
Nakon smeštaja planira se uspon na planinu Stol vrh Goli krš 1156m. Povratak u dom. Noćenje.
Grupa B (penjači sa opremom) uspon severnom stranom.
Stena Stola je krečnjačka uglavnom odličnog kvaliteta, severozapadne orjentacije i visine od 15 do 150m. Osnovna karakteristika ovoga mesta jeste da je jedino u Srbiji gde se na istom mestu nalaze i tradicionalni i sportsko-penjački smerovi. Ocene, tradicinalnih smerova su u rasponu II do VII-, A0-A2 i visine 50-150m, a sportsko penjački VI do IX- i 10 – 25m.
Nedelja: 2. novembar 2014.
Uspon na najviši vrh Deli Jovana (Crni vrh 1141m).
Deli Jovan je planina na istoku Srbije, na oko 250 km od Beograda, a u blizini Negotina i Bora. Uglavnom se proteže pravcem sever-jug. Pripada karpatsko-balkanskom planinskom sistema, formiranom tokom alpske orogeneze. Najviši vrh joj je Crni vrh (1.141 metar).
Deli-Jovan-3
Ustajanje u ranim jutarnjim satima, polazak sa stvarima iz planinarskog doma, dolinom sve do Velikog polja i magistralnog puta (473 mnv). Od Velikog polja uz pašnjake i šumu izlazimo na Crni vrh (1141mnv). Nakon odmora nastavljamo pešačenje grebenom preko Malog Velikog  Jovana, Bezimenog vrha do Stevanskih livada gde nas čeka minibus.
Povratak za Beograd preko Donjeg Milanovca.
Smeštaj: Dom ima struju, vodu, jedno kupatilo (nadamo se da radi) , centralno grejanje i kuhinja. Nije potrebno nositi vreću za spavanje.  U dom moze prenoćiti ukupno 20 planinara.
Oprema: štapovi, kabanica, gamašne, planiarske cipele, rezervne presvlake,  jakna vetrovka,  kapa , rukavice, baterijska lampa,  fotoaparat i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za za 2014 godinu.
Cena:
– prevoz i smeštaj 2.900,00 dinara na bazi 15 prijavljenih,
– akontacija za akciju 1.000,00 dinara
Prijavu za akciju prosledite sms porukom, meilom ili na sastanku Kluba utorkom od 19.00 do 21h. Prostorije Kluba se nalaze u SC “Olimp” na Zvezdari, ulica Vjekoslava Kovača 11, lokal 1. Uz prijavu dostavite broj lične karte, planinarske knjižice i JMBG. Za sve učesnike obavezna plaćena članarina za 2014. godinu.
Vodič: Milanka Arsić, tel. +381.64.182.4440 e-mail.milanka.arsic@gmail.com