BJELAŠNICA (Hranisava 1964m) & VISOČICA (Vito-Drstva) Bosna i Hercegovina 25-27.10.2013.

visocica_bosniaBjelašnica je planina u središnjem delu Bosne i Hercegovine, smeštena jugozapadno od grada Sarajeva na udaljenosti od 25 km. Jedna od olimpijskih planina na kojoj je za vreme XIV Zimskih Olimpijskih Igara 1984.god. održano takmičenje u alpskom skijanju za muškarce. Predstavlja prostranu krašku visoravan koja se dužinom od 15 km pruža u pravcu severoistok –jugozapad. Severni deo visoravni ima prosečnu visinu od 1.900 m. Tu su i najviši vrhovi Bjelašnice: Bjelašnica (lokalni naziv  Zvjezdarnica, Zvjezdara, Opservatorija 2.067 m), Krvavac (2.062 m) i Vlahinja (2.057 m). 

PROGRAM AKCIJE

Petak, 25.10.2013.
21.00h     Polazak iz Skerlićeve ulice,iza hrama Sv.Save u Beogradu. Noćna vožnja preko Rume, Šapca, Loznice ka Sarajevu.

Subota,  26.10.2013.
Rano ujutro stižemo u selo Ljubovčići odakle krećemo na pješačku turu prema vrhu Hranisava. Pravimo pauzu kod planinarskog doma Kraljevac na 960mnv, dalje nastavljamo šumskom stazom do podnožja Djevojačkih stijena. Stazom koja je osigurana sajlom penjemo se na vrh Djevojačkih stijena, dalje se nastavlja ka vrhu Hranisava 1964 mnv. Povratak je kružnom stazom do sela Ljubovčići.

Dužina staze je oko 16km.  Akcija zahtjeva dobru fizičku kondiciju, na stazi se nalazi jedan izvor vode.

Po silasku u selo nas čeka prevoz i odvozimo se do planinarskog doma Bijele vode, gdje se smještamo.

Slijedi večernje druženje, odmor i noćenje.

 

Nedelja, 27.20.2013. 
Prevozom do sela Tušila odakle krećemo na planinarsku turu preko Visočice. Penjemo se na vrh Vito 1960 mnv, dalje idemo grebenom do vrha Drstva 1808m odakle se spuštamo ka polaznoj tački.

Dužina staze oko 12km.

 Djevojačke stijene i Hranisava

 

amfiteatar ispod vrha Vito

Povratak u dom, pakovanje i polazak za Sarajevo. Pauza za razgledanje grada.

Nastavak puta ka Beogradu.

Oprema: šljem (kaciga), planinarske cipele, topla jakna i pantalone, zaštita od kiše (kabanica), kapa, rukavice, naočare za sunce, štapovi, čeona lampa i astro folija, Prva pomoć

Za spavanje u domu ponijeti vreću. 

Smještaj : Planinarski dom “Bijele vode” nalazi se na krajnjim obodima planine Bjelašnice, pored grebena Hojte, koji povezuje Bjelašnicu sa planinom Treskavicom. Dom ima tekuću vodu, a strujom se napaja iz agregata. Opskrbljen je pićem, mogućnost naručivanja obroka i pića. Dozvoljeno korištenje kuhinje uz nadoknadu od 2 KM dnevno. 

Cijena akcije: 45 eura na bazi od 13 prijavljenih učesnika.

Prijava za akciju e-mailom, sms porukom , telefonom ili na sastanku Kluba utorkom od 19 do 21h uz nepovratnu akontaciju od 20e.

Potrebna dokumenta su lična karta ili pasoš i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2013. godinu.

Uz prijavu dostaviti broj lične karte, JMB i broj planinarske knjižice, navesti iz kog kluba dolazite.

Vodič:  Damir Lukšić, tel. +381.64.152.1847, e-mail. damjani79@gmail.com            

Napomena:
Vodič zadržava pravo otkazivanja akcije u slučaju nedovoljno prijavljenih učesnika ili nepovoljnih meteoroloških  uslova za sprovođenje akcije.
Vodič zadržava pravo izmene programa akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti koje direktno utiču na održavanje iste. U slučaju otkazivanja prijave za akciju akontacija se ne vraća, naći zamjenu. Planinari koji se prijavljuju za akciju moraju biti u dobroj psihofizičkoj kondiciji.