BJELASICA I KOMOVI – 14. do 16. 5. 2021.

PSK Balkan organizuje uspon na vrhove Bjelasice i Komova. Pridružite nam se!

Bjelasica je planina u istočnom delu Crne Gore. Površine je oko 630 km². Granice su dvije velike rijeke, Lim na istoku i Tara na zapadu, a sa severa Ljuboviđa i Lepenica. Pripada opštinama Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane i Andrijevica. Najviši vrh Bjelasice je Crna glava, visok 2139 metara. Na južne padine Bjelasice nastavlja se impozantni, živopisni planinski lanac Komova.

Bjelasica (autor: Dejan Đorđević; izvor: Google Earth)

 
PROGRAM AKCIJE:

petak 14. maj

– polazak u 22.00 h iz Skerlićeve ulici u Beogradu

– vožnja preko Novog Pazara, Rožaja i Berana do Jelovice na Bjelasici

subota, 15. maj

– dolazak u Jelovicu u ranim jutarnjim satima

– priprema i polazak na uspon ka vrhu Crna glava (2139 m)

– na putu ka vrhu nalazi se Pešića jezero, gde ćemo napraviti pauzu

– pauza na vrhu za odmor i fotografisanje

– povratak istom stazom do Jelovice

– vožnja do smeštaja na Štavni u podnožju Komova

– noćenje u eko-katunu

* dužina staze je oko 17 km, a ukupan uspon oko 900 m

 

Planina Komovi prostire se u istočnoj Crnoj Gori između reka Lim, Tara, i Drača i okružena je planinama Prokletije, Planinica i Bjelasica. Biljni svet je veoma raznovrstan i bogat zahvaljujući čemu je ovaj planinski masiv uvršten u potencijalna IPA (IPA – Important plant aeras) područja Crne Gore.  Goli vrhovi Komova su surove planinske pustinje uokvirene cirkovima i sa njihovih oboda se spuštaju točila i sipari kao posledice izražene erozije.

Komovi (izvor: mastertravel.me)

U Komovima se ističu tri visoka, moćna vrha:  Kučki Kom (2487 m), Ljevorečki Kom (2453 m) i Vasojevićki Kom (2460 m). Između Kučkog i Vasojevićkog koma nalazi se Međukomlje, prostrana udolina, u kojoj je nekada bio smešten lednik.

Vasojevićki kom (izvor: hikers-blues.eu)

 

nedelja, 16. maj

– ustajanje i polazak na uspon u ranim jutarnjim satima

– uspon na Vasojevićki kom (2460 m) sa Štavne

– pauza na vrhu za odmor i fotografisanje
– silazak u podnožje istom stazom
– povratak za Beograd
* dužina staze je oko 7 km, a ukupan uspon oko 650 m
 
OPREMA: standardna planinarska, primerena vremenskim uslovima i boravku na planini (cipele (gojzerice), kabanica, kapa, rukavice, zaštita od sunca, prva pomoć i čeona lampa)
ISHRANA: iz ranca i u eko-katunu
TROŠKOVI: 55 evra (prevoz autobusom, noćenje i osiguranje); akontacija za akciju je 35 evra i plaća se prilikom prijave (instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE)

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član

VODIČ: Branislav Krstić; broj telefona: +381 65 888 16 06; imejl adresa: branislav.krstic@hotmail.com