BiH – Prenj (Zelena glava 2155m) – 13 do 15. jun 2014.

Prenj - pogled na Zelenu glavuPrenj je najljepša, najatraktivnija ali i najsurovija planina u Bosni i Hercegovini. Prenj je planinski masiv u sjevernom dijelu istočne Hercegovine sa 11 vrhova od preko 2000 metara. Najviši vrh od svih je Zelena glava (2155m nv). Smješten je u središnem dijelu Dinarida, okružuje ga nekoliko jezera i rijeka. Prenj započinje pored Glavatičeva (na Neretvi, uzvodno od Konjica), proteže se sve do Bijlog Polja kod Mostara. Okružuju ga planine Visočica sa istoka, Bjelašnica sa sjeveroistoka, Bitovnja sa sjevera, Čvrsnica sa zapada, Velež sa juga I Crvanj sa jugoistoka. U podnožju planine su tri grada: Konjic, Jablanica i Mostar.
Prenj se u mnogim tekstovima opisuje kao „Bosanski himalaji“. Kao najljepša planina u BiH, predstavlja svojevrstan izazov, planinarima i alpinistima. Od izazovnih pješačkih tura, alpinističkih uspona, skijaških i snowboard tura, raftinga u njenom podnožju, obilazaka i kupanja u planinskim jezerima, slobodnog sportskog penjanja do istraživanja raznovrsne flore ovog podneblja. Prenj je išaran dolinama i kanjonima, izuzetnim vrhovima i liticama. Predivne doline Tisovice, Lučina Barnog dola, Glogova, Štirnog dola, Poljica, Crnog polja, Vlasnog dola, Velikih bara, Bijelih voda, Rapta, tvore svojevrstan mozaik oko kanjona konjičke Bijele, Idbra, Šanice, mostarske Bijele.

PROGRAM AKCIJE

Petak: 13.06. 2014.
22.00 h                Polazak iz Beograda od hrama Svetog Save, ulica Skerlićeva.
Subota: 14.06.2014.
U jutarnjiim časovima dolazak u Mostar, slobodno vrijeme u trajanu od 2 sata. Nakon toga polazak ka Rujištima.
Sa Rujišta (1050m nv) polazak peške ka planinarskom domu Adnan Krilić na Bijelim vodama (1451m nv).
Dolazak do doma Adnan Krilić (oko 3-4 sata hoda), smeštaj u domu. Prepakivanje i priprema opreme za sutrašnji uspon.
Nedelja: 15.06.2014.
Rano ustajanje i polazak na uspon. Pravimo uspon na najviši vrh Prenja, Zelena glava 2155m nv. Za uspon potrebna dobra fizička kondicija, poznavanje kretanja u zimskim uslovima na snegu i ledu.

Prenj Zelena glava 2155 m

Povratak u dom, prepakivanje i polazak ka Rujištu. U povratku postoji mogućnost pauze u Sarajevu.
Ponedeljak: 16.06.2014.
16.06. Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim satima
*Garderoba: primerena vremenskim uslovima, obavezno poneti zaštitu od kiše (kabanica, šuškavac, gore-tex jakna, gamašne)
*Tehnička oprema: štapovi, čeona lampa, komplet prve pomoći, astro folija.
Prilikom uspona na vrh postoji mogućnost da ima snega iz tog razloga poželjno je da učesnici ponesu dereze, kako bi izbegli opasnost od klizanja.
*Vreća za spavanje u domu Adnan Krilić, u domu imaju podloške (madraci).
*Voda, snabdevanje na Rujištu i izvor u blizini doma Adnan Krilić.
*Hrana iz ranca, mogućnost pripreme hrane od strane domaćina uz prethodnu najavu.
*Cena: prevoz i noćenje 55 e, akontacija za akciju 20 e
Prijava za akciju meilim, sms porukom, telefonom ili na sastanku Kluba utorak od 20-22h. Prostorije kluba se nalaze u SC „Olimp“ na Zvezdari ul. Vjekoslava Kovača 11, lokal 1.  Uz prijavu dostavite broj planinarske knjižice,  lične karte ili pasoša ako nemate ličnu kartu.
Vodič: Milanka Arsić,  tel. +381.64.182.4440, e-mail. milanka.arsic@gmail.com