BiH – Čvrsnica (Pločno 2228m) – 16/18. maj 2014

pripremna akcija ka „velikim“ visinama

Cvrsnica
Čvrsnica je jedna je od najviših planina u Bosni i Hercegovini. Smještena je u sjevernom dijelu Hercegovine, uzdiže se na desnoj obali rijeke Neretve dok se na lijevoj strani nalazi planina Prenj. Vrhovi Čvrsnice prelaze 2000m; Pločno 2228m nv, Peštibrdo 2039 mnv, Veliki Vilinac 2118m nv, Veliki Jelinak 2179m nv.

PROGRAM AKCIJE:

Petak, 16.05.2014.
21.00h     Polazak iz Skerlićeve ulice, iza hrama Sv.Save u Beogradu. Noćna vožnja preko Rume, Šapca, Loznice ka Sarajevu i Jablanici.
Subota, 17.05.2014.
Rano ujutro stižemo u kanjon Dive grabovice, oko 280m nv. Nakon prepakivanja polazimo na pješačku turu. Krećemo se ka bivku „Žiško“  koji se nalazi u podnožju stijene Veliki kuk na 680m nv. Pravimo pauzu za doručak, opskrbljujemo se vodom i stavljamo sigurnosnu opremu.
Nastavljamo dalje stazom kroz Veliki kuk. Staza vodi ispod stijene, na pojednim mjestima potrebno je penjanje uz stijenu, ima postavljenih lestvica i osigurana čeličnim užetom (sajlom), obavezna je upotreba planinarskog pojasa sa ferata setom.
Stijena je krušljivog karaktera i moguće je padanje kamenja sa velike visine i obavezna je upotreba zaštitne kacige (šljema). Po izlasku iz stijene Velikog kuka nastavljamo dalje kroz šumu i dolazimo do planinarskog doma Vilinac na 1960m nv.
Smještaj u domu, odmor i priprema za sutrašnji dan.  Dužina staze za prvi dan je oko 12,5km
Nedelja, 18.05.2014.
 Rani polazak ka vrhu Čvrsnice, Pločno 2228m nv. Sa vrha spuštamo se sa druge strane planine u mjesto Masna luka, 1230m nv, gdje nas čeka prevoz za povratak ka Beogradu. Dužina staze, drugi dan je oko 16km. Na povratku pravimo usputnu pauzu u Sarajevu. 
Akcija je Jako teškog karaktera, u obzir dolaze planinari sa odličnom psiho-fizičkom kondicijom.
Oprema za planinarski uspon: planinarske cipele, kamašne, jakna, pantalone, kapa, naočare za sunce, čeona lampa, astro folija, prva pomoć.
Tehnička oprema: kaciga (šljem), pojas, ferata set, štapovi
Voda na planini: kod bivka Žiško, čatrnja ispod doma i Masna luka.
Smještaj :Planinarski dom Vilinac je glavni objekat istoimenog društva. Nalazi se na južnoj strani planinskog vjenca sa najvećim vrhom Vilincom 2116 m nv, i malim Vilincom 1836 m nv.
Za spavanje u domu ponijeti vreću, u domu je moguće naručivanje hrane i pića. 
Cijena akcije:  55 eura
Prijava za akciju e-mailom, sms porukom , telefonom ili na sastanku Kluba utorkom od 20 do 21.30h uz nepovratnu akontaciju od 20e.
Potrebna dokumenta su lična karta ili pasoš i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2014. godinu. Uz prijavu dostaviti broj lične karte ili pasoša , broj planinarske knjižice, navesti iz kog kluba dolazite.
Napomena:
Vodič zadržava pravo otkazivanja akcije u slučaju nedovoljno prijavljenih učesnika ili nepovoljnih meteoroloških  uslova za sprovođenje akcije. Vodič zadržava pravo izmene programa akcije i smjera kretanja u slučaju nepredviđenih okolnosti koje direktno utiču na održavanje iste. U slučaju otkazivanja prijave za akciju akontacija se ne vraća, naći zamjenu.
Planinari koji se prijavljuju za akciju moraju biti u dobroj psihofizičkoj kondiciji.
Vodič:  Damir Lukšić, tel. +381.64.152.1847,  e-mail. damjani79@gmail.com