Avala nedeljom u 10 !

 

Avala je niska planina, 16,5 km južno od Beograda. Predstavlja severni kraj šumadijske grede, koja se od Rudnika provlači kroz nisku Šumadiju i predstavlja razvođe između slivova Save i Dunava. Visoka je 511m i uzdiže se oko 200m iznad okolnog talasastog terena. Mineral avalit dobio je ime po Avali na kojoj je pronađen.

Nedelja, 12. februar 2012.

Pošto nisam otišla na Ljuboten, idem i ove nedelje na Avalu.

Javljali se mnogi i oni koji su prošle nedelje zažaili što nisu bili sa nama i novi ali… ne dodjoše. Odziv planinara je bio manji nego
prošle nedelje, istina i sneg je padao više ali oni najuporniji ne odustaju.

Nas 8-moro krenuli smo sa Voždovca do Pinosave autobusom a zatim uobičajenom stazom pored izvora Sakinac koji se jedva vidi od snega.
Krivudavom stazom ka platou. Izlazimo na zavejani asfaltni put u blizini tornja, vidljivast je slaba pa ovoga puta nismo videli Avalski toranj. Nastavljamo kroz šumu na samom izlazku iz šume duva jak vetar koji pravi smetove, hotel Avala isped nas i njega jedva da smo mogli videti. Prava zimska idila, idemo do spomenika Neznanom junaku, stepenice zavejane kao nikada do sada, ipak penjemo se lagano do samog vrha. Prelepo, sneg svuda oko nas, ipak moramo nazad, lagano se odpenjavamo niz stepenice vodeći računa da ne padnemo jer je ispod snega
mermer. Vraćamo se istom stazom ka Pinosavi.

Rastajemo se zadovoljni i presreći što smo baš danas bila na Avali.

Nedelja 19. Februar 2012.

Kad god ne idemo u visoke planine, Avala je tu!  Tako je i danas bilo. Okupili smo se na Voždovcu, okretnica autobus 402,403,404,405,406… u 10h. Ulazimo u prvi autobus kako bi što pre uživali na snegom i suncem obasjanoj Avali. Veoma brzo stižemo u podnožje Avale do s. Pinosava odakle počinjemo današnje pešačenje. Idemo ka Sakincu tu ću odlučiti kuda da krenemo. Odvajamo se desno preko novo napravljenog mostića, iznad rezervoara-kaptaže za vodu kružnom stazom oko Avale. Naziru se stope, neko je ovih dana prošao tom stazom, ipak propadamo do kolena a negde i više. Koračam napred, tišina je svi ćute, uživamo u lepom danu. Snega ima još oko 50cm, sunce je, sneg se topi pa je i obuća vlažana. Nesmeta nam, svi su zadovoljni što smo krenuli baš ovom stazom jer do sada nisu imali prilike da je ispešače. U daljini se na momenat čuje zvuk kola.

Nakon 3h pešačenja izlazimo na vrh Avale kod spomenika Neznanom junaku. Sunce ugrejalo, a mi veseli i zadovoljni današnjom turom i
danom fotografišemo se. Vreme je za povratak, spuštamo se prema Avalskom tornju a zatim krivudavom planinarskom stazom do Pinosave.

Na Avali je ove nedelje bilo malo više ljudi nego prethodnih nedelja, ipak to je malo ako znamo da je Avala najbliža planina Beogradu.

Naš cilj i želja je da sto više planinara i gradjana nedeljom prošeta Avalom.  . Žalja jeste, da li ćemo uspeti zavisi od svijuh nas, zato pridružite nam se.

Akcija ne košta ništa, ne treba vam nikakva specijalna oprema, potreba je samo dobra volja i prikladne cipele-čizme. 

Pozdrav do novog susreta !! 

Izveštaj i fotografije: Milanka Arsić