Avala, nedelja 20. januar 2013.

Avala je niska planina, 16,5 km južno od Beograda. Predstavlja severni kraj šumadijske grede, koja se od Rudnika provlači kroz nisku Šumadiju i predstavlja razvođe između slivova Save i Dunava. Visoka je 511m i uzdiže se oko 200m iznad okolnog talasastog terena. Mineral avalit dobio je ime po Avali na kojoj je pronađen. Krajem 2007. godine je Skupština grada Beograda proglasila Avalu zaštićenim prirodnim dobrom sa ukupnom površinom od 489 hektara. Još je knez Miloš 1859. godine doneo odluku da se Avala zagradi i zaštiti, a 1936. godine je proglašena nacionalnim parkom. Prezidijum Narodne Skupštine 1946. godine donosi odluku da bude proglašena dobrom od opšteg značaja.
Srednjevekovni grad Žrnov – Na Avali se nalazio i istoimeni srednjevekovni grad. Srbi su ga zvali Žrnov, a Turci su mu dali ime Avala (arapski pregrada ili prepreka). Ne zna se kada je prvi put sazidan, mada mu je okolina bila naseljena još u preistorijsko doba. Grad je štitio okolne rudnike žive i cinobarita i, u obližnjem Ripnju, rudnik srebra.

PLAN AKCIJE:

9.30h Okupljanje planinara i gradjana na Trošarini – okretnica prigradskih autobusa 401,402,403,405…. Polazak autobusom do podnožja Avale izlazak na stanici Lipovica. Možete od Lipovice doći sopstvenim kolima i pridružiti nam se.
Od podnožja Avale pored izvora Sakinac, krivudavom stazom izlaćićemo na plato kod Avalskog tornja. U koliko bude snega, organizovaćemo igre na snegu (grudvanje, pravljenje sneška belića…) a zatim nastaviti ka vrhu Avale do spomenika Neznanom junaku.

Avala pod snegom

Povratak do platoa, grupe se razdvajaju, spremnija grupa nastavlja kružnom stazom oko Avale a slabija grupa vraća ka Pinosavi.

14.00h Završetak akcije i povratak za Beograd.

Oprema: topla za zimske uslove. Oni koji nemaju odgovaraćuju nepromočivu obuću preporučujemo da ponesu rezervne čarape i još jedan par obuće kao i rezervnu majicu.

Cilj akcije je promocija planinarstva u našoj sredini, zato pridružite nam se na nama najbiližoj planini Avali.

Cena akcije:
dobra volja

Prijave sms porukom, meilom ili telefonom.

Vodič: Milanka Arsić, tel.+381.64.182.4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com