2. kolo Treking lige Srbije

IZVEŠTAJ sa 2. kola Treking lige Srbije 2017. na planini Bešnjanja kod Kragujevca

Treking ekipa PSK Balkan VODEĆA u ukupnom plasmanu nakon 2. kola Treking lige Srbije, koje je održano na planini Bešnjaja kod Kragujevca.U subotu 15. aprila 2017. godine, na planini Bešnjaja kod Kragujevca, u organizaciji Planinarsko-ekološkog kluba Gora Kragujevac, održano je 2. kolo Treking lige Srbije, najpopularnije takmičenje u planinarskom trčanju u Srbiji. Organizatori su se potrudili, i u velikoj meri uspeli da organizaciju podignu na najviši nivo. Sunčano vreme i ozeleneli šumadijski predeli su na ovaj planinarski događaj i okupljanje privukli veliki broj učesnika, takmičara i rekreativaca iz tridesetak planinarskih klubova iz Srbije.


bešnjaja planina


Rezultati PSK Balkan u 2. kolu Treking lige Srbije 2017.

PSK Balkan je učestvovao sa 12 takmičara na sve tri staze. 5 takmičara su prešla malu stazu, 1 srednju i 6 veliku. Iako ovoj put nismo uspeli da osvojimo medalje u pojedinačnoj konkurenciji, zadržali smo vodeću poziciju u ukupnom plasmanu TLS.

Najzaslužniji za ovaj rezultat su najuspešniji učesnici na velikoj stazi: 

  1. Dragan Grujić
  2. Bojan Đačić
  3. Jevremović Veljko
  4. Ana Krsmanović
  5. Bojan Balaž

Dragan i Bojan Đ. su standardno ostvarili odlične rezultate, a posebno ističemo Anu Krsmanović (4. od žena) i Jevremović Veljka, kojima je ovo bilo premijerno učešće u TLS. U sledećem kolu, od svih njih, pojačanih sa Danilom Obradovićem i Goran Vuksanovićem očekujemo još bolje rezultate, koji će celoj ekipi i klubu osigurati ostanak na čelu tabele TLS.Organizacija i staza na 2. kolo Treking lige Srbije

Organizator 2. kola TLS PEK Gora Kragujevac je u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije, zaista podigao organizaciju na zavidan nivo, naročito ako bismo uporedili sa prošlogodišnjim 2. kolom u Gornjoj Trepči. Promocija i komunikacija pre same trke su bili izuzetni i svakako su doprineli promociji trekinga i velikom broj učesnika na ovom kolu. Snimanje iz vazduha i profesionalni fotografi na samoj stazi su dokaz profesionalizma kojem PSS teži.


čovek trči u šumi


Sve staze a naročito velika prolaze kroz prelepe šume i livade,  bogate vegetacijom i vodotokovima. Naročito se ističe kanjon Voljevice, koji ni u čemu ne zaostaje za mnogo poznatijim kanjonom Nere i Beušnice a u mnogome podseća na njega. Velika staza je izuzetno naporna, a naročito završni uspon, koji je mnoge takmičare ostavljao bez daha, nakon 28 prepešačenih kilometara. Takođe završni spust, bi u uslovima kiše i klizavog terena predstavljao ozbiljan rizik po povrede zglobova. Srećom vreme je bilo idealno.


kanjon voljevice bešnjaja


Na stazi je bilo dovoljno okrepnih stanica sa vodom, voćem i slatkišima, uz standardno dežurstvo GSS-a. Manju zamerku jedino možemo da uputimo na markiranje pojedinih delova staze (nakon izlaska iz kanjona npr.), kao i kuvani obrok nakon završetka trke. Tradicionalni planinarski pasulj je nažalost bio ispod nivoa očekivanog kvaliteta i ukusa, ali je zato bilo dovoljno ladnog piva 🙂

Sve u svemu idealno provedeno vreme u prirodi u društvu pozitivnih i dobronamernih ljudi – planinara!