16. Zimski uspon na Trem 1810 m !

 

 

Suva Planina je planina u jugoistočnoj Srbija, počinje istočno od Niša, a završava se jugozapadno od Babušnice u Lužničkoj kotlini. Sa sjeverne
strane se pružaju okomite stijene koje su odsječene od grebena a na jugu je dosta pitomija i obrasla šumom.

 

25. februara 2012. godine, usnulo naselje budi se glasovima i koracima planinara okupljenih sa svih strana Srbije. Od 1997.godine održava se Zimski uspon na Trem, najviši vrh Suve planine, koji para oblake na visini od 1810 metara.
 
Mesto sastanka i polaska na uspon je naselje Donji Dušnik, dvadesetak kilometara južno od Niša u opštini Gadžin han. Nalazi se na visini od 413 m.

Domaćin Planinarski klub „Železničar“ iz Niša nam zadaje ne tako lak zadatak, treba savladati visinsku razliku od 1397 metara do vrha planine.
Polazak na pohod je zakazan za 7.30h.

 
Asfaltni put nas vodi do sela Gornji Dušnik odakle isprćena staza nastavlja dalje prema lovačkom domu. Domaćini su par dana prije pohoda u nekoliko navrata prtili stazu kako bi olakšali kretanje kolone planinara.

Prognostičari su nas dan prije obradovali kako će biti sunčano vrijeme, međutim sunce se ipak skrilo iza oblaka a temperatura zraka koja je bila u plusu je učinila da nam snijeg bude raskvašen i dodatno oteža kretanje.

 

Greben Suve planine je pred nama a oblaci skrivaju Trem. Pogled sa južne strane.

Raskrsnica.

Odavde, prtina vodi pravo ka vrhu a desno široki put na okrepljenje. Lovačka kuća u kojoj je služen čaj i kuvana rakija. Organizator brine o svim detaljima.  

Pravi se pauza jer odavde krece najteža deonica, uspon od nekih 600 metara visinske razlike. Prtinom…

  

Školski primjer planinarske kolone na odlično markiranoj stazi.

Izlazak na greben Suve planine. Rasuta kolona planinara pristiže do Devojačkog groba na 1317 mnv.  Magla nam ne dozvoljava da uživamo u pogledu na okolinu i odsečene stene koje se pružaju duž sjeverne strane planine.

Kapija od markacija nam unosi sigurnost da ne skrenemo sa puta, bjelilo oko nas stvara zid pred očima, u ovakvim situacijama se gubi osjećaj za prostor i planinar može lako da skrene sa staze. A na grebenu nas vrebaju strehe koje čekaju da se obruše pod nama i ponesu nas u ambis.

slika preuzeta sa interneta, strehe koje vrebaju na grebenu Suve planine

 

 

 

Korak po korak dovede do vrha. Nakon 4 časa, u 11.28h stizemo na vrh Suve planine, ljudska upornost je opet pobijedila. Ni vjetar, ni magla nisu uspjeli da stišaju planinarski duh u nama, da pokleknemo i odustanemo. Čestitanje, nazdravljanje i škljocanje aparata odzvanja oko nas.

 

  

Slikanje sa zastavom kluba, mlad po stažu ali veliki po uspjesima.

Na silasku sa vrha dobijamo nagradu za istrajnost, oblaci nam propuštaju zrake sunca da nas ogriju i pruže nam vidikovce.

Dole ispod nas mesto polaska ali i povrtaka, Donji Dušnik. Uspavana šuma je prošarana sniježnom bjelinom. 
 

Osmjesi planinara pokazuju zadovoljstvo, na koji način nas je planina ugostila. Trem ostaje za nama do sledećeg viđenja, vratićemo mu se opet. 

          

                                                        Sniježne radosti, mašti na volju…

Sad opet neko novo mjesto u koloni, samo sto se zvecka tanjirima i priborom za jelo… Domaćin je po običaju kao što vazda biva priredio okrepljenje da povratimo snagu. Dok smo mi koračali ka vrhu planine oni su vrijedno krčkali pasulj, koji je kao svetionik mirisom nam pokazao u kom pravcu se nalazi krajnje odredište.

Organizator je podijelio klubovima zahvalnice za učešće na usponu a svim učesnicima kojih je po njihovoj evidenciji bilo  657 podijelio učesničke knjižice kako bi sačuvali uspomenu na druženje u 2012. godini.

Planinarskom klubu „Železničar“ iz Niša, čestitke i pohvale na dobro organizovanoj akciji.

I tako je privedeno kraju još jedno lijepo druženje. Sklopljena su nova poznanstva a stara su produbljena.

Kako bi drugačije i širili pozitivnu energiju na ovome svijetu nego kroz druženje u prirodi i sa prirodom koju treba negovati i čuvati.

Koliko malo mi njoj trebamo dati a ona nam desetostruko vraća.

Do sledećeg druženja Veliki Pozdrav!!!

Izveštaj i fotografije: Damir Lukšić, Planinarski klub „Balkan“ Beograd