Zlatibor (Čuker 1359 m n.v.) i Uvac (Molitva 1247 m n.v.) – 7/8.10.2017.

Zlatibor je planina prostire se na površini od oko 1.000 km2, dugačka je 55 km, a široka i do 20 km. Pruža se pravcem severozapad-jugoistok. Najviši vrh  je  Tornik (1.496 m n.v.).. Poznato je letovalište i zimovalište, kao i klimatsko lječilište.

 
PROGRAM AKCIJE:
Subota, 7. oktobar 2017.
06:00h    Polazak iz Beograda od Hrama Svetog Save, ul. Skerlićeva (parking za autobuse). Na putu od Požege ka Užicu, planiran je obilazak Potpećke pećine.
                                                                            Potpećka pećina – autor: Miša Stojanović
Potpećka pećina je spomenik prirode koji se nalazi u mestu Potpeće, koje se nalazi 14 kilometara jugoistočno od Užica. Njen potkovičasti ulaz se nalazi na strmoj krečnjačkoj litici, u podnožju Drežničke gradine (932 m n.v.). Sa visinom od 50 metara i širinom od 12 metara pri dnu odnosno 22, metara pri vrhu, predstavlja najviši pećinski ulaz u Srbiji.
Po svom nastanku, pećina je izvorskog tipa, pošto je nastala od vodotokova koji poniru u Drežničkoj dolini i po izasku iz pećine stvaraju rečicu Petnicu, koja se uliva u Đetinju. Sačinjava je dva glavna sprata pećinskih kanala: Gornja pećina (stariji) i Donja pećina (mlađi).


Nastavak vožnje ka Zlatiboru. priprema i polazak na pešačenje.
Staza kreće od Hotela Zdravstveno rehabilitacionog centra ,,Čigota,, na Zlatiboru i vodi asfaltnim putem do mosta-nadvožnjaka  koji prelazi preko deonice magistralnog puta Užice-Nova Varoš. Od njega se nastavlja uređenom stazom do vrha Glavudža (1082 m.n.v.) na kome je spomenik iz II svetskog rata. Od spomenika pešačimo ka vrhu Čuker (1359 m n.v.)  Izlazak na vrh, pauza za fotografisanje i uživanje.

Povratak sa vrha.  Dužina staze oko 13 km, visinska razlika pri penjanju oko 650 m n.v.  Noćenje na Zlatiboru u privatnom smeštaju.

Nedelja, 8. oktobar 2017.
Ustajanje i doručak.  Polazak u 7:30h  ka Novoj varoši. Od Nove Varoš vozimo se ka Sejenici odakle započinjemo pešačenje pored kanjona reke Uvac do vidikovca Molitva, odakle se pruža najlepšti pogled na meandre Uvca. Nakon fotografisanja izlazimo na vrh Molitva 1247 m n.v.


Kanjon Uvca nalazi se između Sjenice i Nove Varoši, između planina Javor i Zlatar. Poznat je po svojim uklještenim meandrima, koje je reka usekla u krečnjačku stenu. Meandri Uvca postoje na tri mesta u kanjonu, a najatraktivniji se nalaze uzvodno od ušća reke Veljušnice, u oblasti po imenu Lopiža. Osim meandara, kanjon Uvca poznat je i po tome što se u njemu gnezdi beloglavi sup, jedna vrsta lešinara impozantne veličine, koja je pre dve decenije skoro izumrla. U kanjonu danas živi oko tri stotine primeraka beloglavog supa.
Najveća atrakcija na celom području jeste Sjeniko jezero, dugo je 25 km sa maksmilanom dubinom od 108 m, na nadmorskoj visini od 985 m. Najlepši utisak se je sa vidikovca “Molitva”. Veliki broj pećina, kraški reljef I kanjon uvca na tako malom prostoru ostavlja lep utisak na posetioca.


Nakon pešačenja, povratak za Beograd.
Oprema: Planinarska, topla, primerena vremenskim uslovima. Obavezno poneti: kapu, rukavice i kabanicu.
Smeštaj: na Zlatiboru u privatnom smeštaju
Cena: Prevoz, noćenje i ulaznica u SR Uvac 3.400,00 dinara.
Prijava za akciju meilom, telefonom ili na sastanku kluba utorkom od 19 do 21 h. Uz prijavu dostavite ime i prezime, broj planinarske knjižice i lične karte i iz koga kluba dolazite. Stastanci kluba se održavaju u SC „Olimp“, ulica Vjekoslava Kovača 11, lokal 2.
Vodič: Milanka Arsić, tel. +381 64 182 44 40, e-mail. milanka.arsic@gmail.com