VISOKI ATLAS – 14. do 23. 5. 2022.

Maroko – Visoki Atlas (Jabal Toubkal, 4167 m)!

Pored uspona na Atlas posetićemo Marakeš, Imlil, Rabat i Šefšauen!

Kraljevina Maroko je država u severozapadnoj Africi. Izlazi na Sredozemno more i Atlantski okean, a od Evrope je odvaja Gibraltarski moreuz. Samo ime Maroko potiče od bivše prestonice Marakeš (znači „Božija zemlja“, na berberskom jeziku). Prvi zabeleženi stanovnici ovog područja bili se Berberi koji su ovde živeli još u drugom milenijumu pre Hrista. Tokom sedmog veka stigli su arapski osvajači sa istoka i doneli islam. Godine 1666. lokalni vladar sa severoistoka, Ar-Rašid zauzeo je Fes, a zatim i većinu marokanske unutrašnjosti, utemeljivši tako dinastiju Alavi koja vlada Marokom do danas.Godine 1912. Maroko je postao francuski protektorat pod formalnom upravom sultana. Severni deo zemlje dospeo je pod upravu Španije. U drugoj polovini pedesetih godina dvadesetog veka, Maroko započinje borbu za osamostaljenje. Godine 1956. Maroko postaje nezavisna monarhija.

Sa oko 33 miliona stanovnika, Maroko je četvrta arapska zemlja. Glavni jezici stanovništva su arapski i berberski koji se govori uglavnom u planinskim krajevima. Stanovništvo Maroka je mešavina raznih skupina, od starosedelaca Berbera, preko doseljenika iz podsaharske Afrike, te izbeglica sa iberijskog poluostrva. Državna religija je islam kojoj pripadaju gotovo svi stanovnici.
Atlas je planinski lanac u severozapadnoj Africi, koji se prostire dužinom od 2300 km kroz Maroko, Alžir i Tunis. Najviši vrh Atlasa je Tubkal sa 4167 m i nalazi se u Maroku. Masiv je svoje evropsko ime dobio po divu Atlasu iz grčke mitologije koji je na svojim leđima držao nebeski svod. Homer i Herodot, antički pisac i istoričar, videli su u Atlasu zapadnu granicu tada poznatog sveta. Arapski geografi iz vremena pre ekspanzije islama, smatrali su da je Atlas ostrvo između mora i pustinje.
atlas
Planine Atlasa grade klimatski granicu između vlažne klime severozapada Afrike i ekstremno sušne pustinje Sahara. Takođe, planine Atlasa predstavljaju granicu između evroazijske i afričke ploče. Kada se ove ploče pomere, dolazi do zemljotresa. Grad Blida, u središtu Atlasa, bio je dva puta do temelja srušen u zemljotresu u devetnaestom veku. Planine Atlasa bogate su rudama gvožđa, olova, bakra, mermerom, srebrom i zemnim gasom. Atlas ima uglavnom sredozemnu klimu, tako da su leta jako topla a zimi su vrhovi prekriveni snegom koji se održava veći deo godine.
U Masivu Atlas žive i rastu brojne endemske životinje i biljke koje su jedinstvene u Africi. Neke od tih vrsta su istrebljene, ili su pred nestankom. Najpoznatiji primerci su Magot ili magrebski makaki (vrsta majmuna), atlaski medved (jedini afrički medved, koji je potpuno istrijebljen), Berberski leopard, Berberski jelen, Berberska ovca, Berberski lav, Atlaska zmija…
Marakeš je grad u podnožju Atlasa u jugozapadnom Maroku. Poznat je i po nadimcima „crveni grad“ i “ biser juga“. Uz Fes, Meknes i Rabat ubraja se u četiri „kraljevska grada“ Maroka. Grad ima preko milion stanovnika i po veličini je četvrti u Maroku. Grad je osnovao Jusuf Ibn Tahfin, prvi kralj dinastije Almoravida, 1062. godine.
20160521_141609
20160521_103852
20160521_103112
20160522_103514
20160521_124228
Zbog brojnih arhitektonski značajnih zgrada, uključujući i džamiju Koutoubia iz 1162. godine, te Medrese Ben-Jusufa iz 14. veka, Stari grad (medina) je 1985. godine, zajedno s vrtovima Agdal i Menara, upisan na UNESCO-vu listu svetske baštine u Africi. Glavna znamenitost grada je Džemaa el Fna (svetski poznata srednjovekovna pijaca i gubilište koje je sada glavno mesto na kojemu borave orijentalni pripovedači, krotitelji zmija i žongleri. U Novom gradu (Gueliz) nalazi se vrt Mažorel koji se može pohvaliti raznolikošću biljaka i specifičnom arhitekturom arhitekturom. Posebno su poznati sokaci (natkrivene tržnice), koji su najveći u Maroku, gde trgovci prodaju svoju robu kao što su začini, šareni šalovi, kožna roba i svetiljke. Marakeš poseti više od 2 miliona turista godišnje.

PROGRAM AKCIJE:

subota, 14. maj

– okupljanje grupe  u Beogradu, (o vremenu polaska bićete naknadno obavešteni)
– tranfer do Milana
nedelja, 15. maj

– čekiranje u 4.00 časova
– transfer do Marakeša
– dolazak u Marakeš oko 10.30 časova
– transfer do hotela u centru Marakeša, smeštaj
– slobodno vreme za razgledanje grada: Medina, trg Djemaa el-Fna, suka, Medrese Ibn Jusuf,
 
ponedeljak, 16. maj

– slobodno vreme za razgledanje grada:  botanička bašta, Palata Bahi, vrt Menara i Agdal, El Badii palata, džamija Kutubija, moderni kvart Gueliz
 


 
– u popodnevnim satima transfer do Imlila (1740 m n. v.), mesta u podnožju Atlasa udaljenog 70 km od Marakeša
– na putu ka Imlilu obilazak fabrike za proizvodnju arganovog ulja
– smeštaj u Imlilu u autentičnim berberskim kućama, večera, noćenje
 

 
utorak, 17. maj

 doručak
– uspon od Imlila do planinarskog doma (Refuge de Mouflon) na 3207 m n. v.
– uspon traje  6 do 7 sati, dužina staze oko 15 km, visinska razlika 1460 m u jednom smeru
– večera
 
imlil2
planinarski-dom
 
sreda, 18. maj

– u ranim jutarnjom satima polazak na završni uspon, na 4167 m n. v.
– od doma do vrha potrebno je oko 4,5 sata hoda
 


 
– izlazak na vrh (Jabal Toubkal, 4167 m)
– pauza za odmor i fotografisanje
 

 
– povratak istom stazom do planinarskog doma, povratak u Imlil
– dolazak u Imlil, večera i noćenje
 
četvrtak, 19. maj

– doručak;
– vožnja od Imlila do Rabata (udaljenost 388 km, oko 6h vožnje);
– dolazak u Rabat, smeštaj
 
Rabat je glavni grad Maroka, nalazi se na severnom delu zemlje na obali Atlantskog oceana. Jedan je od četiri „kraljevska grada“ Maroka, prilično nova prestonica. Francuzi su mu dali status prestonice 1912. godine i ostao je glavni grad po želji kralja, nakon sticanja nezavisnosti 1956. godine. Rabat je podeljen na Medinu, stari grad opasan je zidinama i Ville Nouvelle, novi grad koga su izgradili Francuzi.
Na području starog grada nalazi se tvrdjava iz 12. veka, gradska vrata i minaret i  delomično sačuvane Hasanove džamije. Rabat se smatra simbolom stabilnosti u zemlji, a središte grada označava toranj Hasan i džamija.

 
– sobodo vreme za razgledanje medine, tvrđave, Hasanovog tornja, mauzoleja Muhameda V;
 

 
petak, 20. maj

– oko podne okupljanje grupe
– transfer od Rabata do Šefšauena (udaljenost oko 250 km, oko 3 h vožnje);
– razgledanje grada i noćenje.
 
Šefšauen (Chefchaouen) je plavi grad na severozapadu Maroka (Rajski grad). Hiljadu nijansi plave boje prekrivaju ulice, kuće, …  Boju su izabrali stanovnici jer je tesno vezana sa njihovim religioznim ubeđenjem. Plava boja se smatra bojom molitvene marame (talita). Odeća stanovnika je plava i molitveni tepisi, kandelabri, limene kantice i natpisi.

Postoje dve teorije o tome kako je Chefchaouen postao Plavi grad. Pojedini autori tvrde da su kuće i vrata u plavo 1930-tih prvi počeli bojati Jevreji-izbeglice, s obzirom da je plava boja vrlo značajan simbol u jevrejskoj kulturi i povezana s nebom i Božijom molitvom. Ima i onih koji veruju da je razlog za bojanje skoro celoga grada u plavo kako bi zavaralo komerce.


 
subota, 21. maj

– slobodno vreme za razgledanje grada
– noćna vožnja od Šefšauena do Marakeša (oko 7 sati)
 
nedelja, 22. maj

– dolazak na aerodrom oko 14.00 časova
– transfer od Marakeša do Venecije
– transfer od Venecije do Beograda
 
ponedeljak, 23. maj
– dolazak u Beograd u ranim jutarnjim satima
 
OPREMA:  spisak potrebne opreme biće naknadno poslat učesnicima; tehnička oprema (dereze)
Pre polaska za učesnike će biti organizovane najmanje dve do tri zajedničke akcije.
PREDVIĐENI TROŠKOVI: 730 evra

U troškove uračunato:
– avio karte (napomena: težina prtljaga do 20 kg + priručna torba ili mali ranac)
– transfer u lokalu autobusom
– noćenje i dva doručka u Marakešu
– noćenje i dva polupansiona u Imlilu
– noćenje i polupansion u planinarskom domu (večera i doručak)
– noćenje u Rabatu
–  noćenje u Šefšauenu
– viza za Maroko (formular za vizu prosledićemo kada se formira grupa)
– osiguranje sa rizikom
U troškove nije uračunato: individualni troškovi i ulaznice
NAČIN PLAĆANJA: u tri rate

  • 1. rata – 400 evra prilikom prijave, radi što ranije kupovine avionskih karata i obezbeđivanja smeštaja u Maroku
    Ukoliko avio karte poskupe razlika u ceni se doplaćuje.
  • 2. rata – 100 evra do kraja marta
  • 3. rata –  230 evra na dan polaska

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“. Obrazac prijave prosledićemo vam imejlom nakon prvog javljanja.
VODIČ: Milanka Arsić; br. telefona: +381 64 182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com