Visočica (Vito 1960m, Subar 1820m) i Bjelašnica (2067m) – 24 do 26.10.2014.

Visocica
 
Visočica je prirodna granica između Bosne i Hercegovine. Sa istočne strane od Treskavice odvojena je rekom Ljutom, sa juga i jugozapada rekom Neretvom od Prenja, a sa zapada i severa kanjonom reke Rakitnice od Bjelašnice. Ime je dobila verovatno po mnogobrojnim visokim vrhovima. Visočica je visoravan koja se od severa sa prosečne nadmorske visine od 1400 m blago spušta ka jugu u Bjelimiće, a zatim se dosta strmo obara u dolinu Neretve. Obronci Visočice na severu i zapadu spuštaju se u Rakitnicu okomitim liticama i strminama. Sredinom planine se izdiže greben Ljeljen sa najvišim vrhom Džamija ( 1967 m nv ).


PROGRAM AKCIJE:

Petak 24, oktobar 2014
23.30h     Polazak od Hrama Svetog Save, ul. Skerlićeva 08.00h
Subota 25, oktobar 2014.
08.00h     Dolazak u selo Tušila odakle započinjemo uspon na Subar i Vito. Priprema za uspon. Staza polazi od planinarskog doma i polako se penje livadama i šumom da bi nakon izlaska iz šumskog pojasa ugledali prizore koji nas ne mogu ostaviti  ravnodu-šnima. Dolazimo na proplanak koji je uvod u veličanstven amfiteatar.
visocica1
Prvo se penjemo na Subar 1820m, vraćamo se sa vrha i nastavljamo uspon na Vito 1960 m. Naon odmora i fotografisanja vraćamo se u dolinu. Noćenje u planinarskom domu.

Nedelja 26. oktobar 2014.

Planina Bjelašnica, jedna od olimpijskih planina na kojoj je za vreme XIV Zimskih Olimpijskih Igara 1984.god. održano takmičenje u alpskom skijanju za muškarce, nalazi se u središnjem delu Bosne i Hercegovine, smeštena jugozapadno, na udaljenosti od 25 km, od Sarajeva. Neposredno do nje nadovezuje se planina Igman. Zima na Bjelašnici traje od novembra do maja mjeseca i ume da napravi snežne smetove visoke i do nekoliko metara.Bjelašnica je planina u centralnom delu Bosne i Hercegovine, smeštena 25 km jugozapadno od grada Sarajeva. Bjelašnica pripada kao i susedna Jahorina dinarskom planinskom sistemu. Najviši vrh planine je istoimeni vrh Bjelašnica od 2067 m nadmorske visine, na kojem se nalazi i meteorološka stanica, a to je i najviša stalno nastanjena točka u Bosni i Hercegovini. Ostali značajni vrhovi su Krvavac (2061 m), Mala Vlahinja (2055 m) i Hranisava (1964 m).
Bjelašnica1
U ranim jutarnjim satima polazimo ka Bjelašnici, dolazak u Babin do kod Maršala odakle započinje uspon ka najvišem vrhu Bjelašnice. Staza prati žičaru a potom skreće u bukovu šumu i vodi do bivka pod Velikim Kotlom 1720 mnv. Uz strmu padinu izlazi se na  na greben Kotlova i dalje grebenom do samog vrha. Na vrhu se nalazi Opservatorija a na 100-tinak ispod vrha, spomenik nastradalim planinarima – gimnazijalcima koji ćemo posetiti.
Sa vrha povratak istom stazom u Babin do. Nastavak putovanja ka Sarajevu i Beogradu.
Očekivano vreme dolaska u Beograd 27. oktobra oko 2h.
Oprema: planinarska, zimska. Potrebno poneti vreću za spavanje.
Cena : prevoz  i smeštaj 45 e
Prijavu za akciju prosledite sms porukom, meilom ili na sastanku Kluba utorkom od 20 do 21.30h. Prostorije Kluba se nalaze u SC “Olimp” na Zvezdari, ulica Vjekoslava Kovača 11, lokal 2.
Potrebna dokumenta: lična karta biometrijska ili pasoš, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2014. godinu. Uz prijavu dostaviti broj lične karte, JMB i broj planinarske knjižice, navesti iz kog kluba dolazite.
Vodič: Milanka Arsić, tel. 064.182.4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com