Vaskršnji praznici (planinarenje i avanturističko putovanje) 12. do 22. aprila 2012.

Poštovani, rok za smeštaj nam je produžen, za akciju se možete prijaviti do 2. aprila. Uz prijavu obavezna uplata akontacije.p>

Petak: 
12. /13. april
rano jutro
oko 02.00h

Beograd, polazak od Hrama Sv. Save

Budimpešta, glavni grad Mađarske i glavni politički, industrijski, trgovački i  saobraćajni centar zemlje. Budimpešta  zauzima obe obale Dunava spajanjem Budima i Obude na desnoj obali, sa Peštom na levoj (istočnoj) obali Dunava.

Sent Andreja, se nalazi oko 20 km severozapadno od Budimpešte na desnoj obali jednog od
rukavaca Dunava (Sentandrejski Dunav). Pominje  se pod tim imenom prvi put u trinaestom veku, a novo doba za staro ugarsko mesto započinje dolaskom nekoliko hiljada Srba 1690. godine sa patrijarhom  Arsenijem Čarnojevićem.

 

 • Budmpešta  (razgledanje)
 • Sent  Andreja (razgledanje)
 • Nastavak  putovanja do Slovačke, noćenje u Kralovany

 Budimpešta-pogled na Parlament i Dunav

 
Trg u Sent Andreji

Subota: 

14. april

Nacionalni park Mala Fatra,  se nalazi na severu centralne Slovačke i obuhvata delove severnog masiva istoimene planine, poznate kao Krivanska Mala Fatra.

U njemu se nalazi Šutovski vodopad (visok 38 metara), klisure Dijeri, kao i vrhovi Mali i Veljki Rozsutec i Veliki Fatranski Krivan. U neposrednoj blizini su tvrđave Strečno i Varin, kao i sela Terhova, Štefanova i Podšip, karakteristična po svojoj narodnoj arhitekturi i folklornim festivalima.

Uspon na Veliki Krivan 1709m.

Grupe se spajaju, polazimo u Krakowo – noćenje u  Krakowu

 
Mala Fatra – sa vrhom Veliki Krivan

 Klisura Dijer

         

 

Nedelja:

15. april

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ponedeljak: 16. april

 

Glavni trg, u centru Krakova  dominira gradska pijaca koja se nalazi na trgu Rinek-Glovni koji se nalazi u starom delu grada, igrađen u 13. veku, i sa svojih 40. 000 kvadratnih metara je najveći srednjevekovni trg u Evropi..

 • Barbakan,
 • Bazilika Svete Marije,
 • Crkva Svetog Petra i  Pavla,
 • Collegium Maius
  Noćenje u Krakovu

 

 

Poljska je zemlja prelepih planina, divnih dolina, izvanrednih jezera i fascinantnih dina. To je takođe zemlja koja ima jedinstveno kuturno nasleđe.

Krakov je jedan od najvažnijih kulturnih centara Poljske, mnogi ga smatraju za kulturnu prestonicu države. Krakovski stari grad je uvršten u listu svetske kulturne baštine. 

Vavel na reci Visli

Vavel ,  krečnjačko brdo visoko 228m na kome se nalazi Kraljevsi zamak

Rudnik soli Vjelička, je podzemni svet uskih hodnika, lavirinata, džinovskih pećina, jezera pod
zemljom, kapela sa skulpturama izrađenim u kristalima soli i bogatom ornamentikom uklesanom u stene soli. Rudnik je od 1978. godine UNESCO uvrstio u listu najvažnijih spomenika kulturne i prirodne baštine sveta. I danas postoje okna koja su još u funkciji, tako da je ovo najstariji aktivni rudnik u Evropi.

Aušvic, je bio najveći nacistički koncentracioni logor za masovno uništenje stanovništva. Nalazi se u južnoj Poljskoj, 50 km zapadno od Krakova i 286 km od Varšave. Ime je dobio po obližnjem selu Osvjenćim (Aušvic na nemačkom). Nakon nemačke okupacije Poljske septembra 1939, Osvjenćim je priključen Nemačkoj i ime mu je promenjeno u Aušvic.

Nakon obilaska logora putovanje do Kralove Studanke (Češka) – noćenje  u Kralovoj Studenki

 

 

Utorak:

17. april

 

  

Karlova Studanka jedno od najboljih odmarališta za lečenje , poznata banja gde se lečio i Vaclav Havel.

 

 

Od Kralove Studenke živopisnim kanjonom Bele Opave, greben Jesenika na sedlo ispod Pradeda. Kružnom stazom izlazi se na najvisi vrh Praded (1492m).

Sa vrha grebenom ka severu do cervenohorsko sedla.

 

 

Jeseniky – Praded 1492m

 

Noćenje u zamku Bischofstein

Sreda:

18. april

Tepličko-Adršpašske skaly,  to je najuveća grupacija lavirintskih stena u Evropi. Adršpah  je neverovano interesantno mesto, do sredine 18. veka meštani su stene smatrali za tajanstveno i zastrašujuce mesto. Nakon velikog požara ljudi su počeli da ulaze medju stene i tek tada su videli kako bogatstvo poseduju. Prvi turisti došli su 1772 godine, i od tada, svakodnevno mesto je posećeno. Pešacke staze prolaze kroz visoke izdignute stene, različitih oblika: lik Bogorodice, mladenci, sekira, žaba, indijanac, kamila, panda, monarh…  Cela oblast je pod šumom  uredjena sa klupama za odmor, dobro obeležena sa hiljadama stepenika, vodopadom i jezerima.  Na nekim mestima staze su tesne i klaustofobične, negde su pokrivene sa snegom i ledom kao u Sibiru.

Pešačenje kroz stene uredjenim i obeleženim planinarskim stazama.

Noćenje u Pragu

 

Četvrtak:

19. april

 

 

Prag, je smešten na obalama Vltave, okružen sa svih strana brdima. Na levoj obali Praški Grad, sedište čeških kneževa i kraljeva, a na desnoj obali, tamo gde Vltava naglo obavija visoku strmu liticu, Višegrad, ovenčan strarim predanjima i legendama „Zlatni Prag“ vremena Karla IV, Prag sa stotinama tornjeva, savremeni grad, glavni grad Češke Republike.

Noćenje u Pragu

 

 

Petak:

20. april

 

Stari grad, još od  XI veku naselje na desnoj obali Vltave se postepeno skoncentrisalo oko velikog tržišta, sadašnjeg Starogradskog trga. Za vreme vladavine kralja Vaclava I od 1232 do 1234, naselje je bilo ogradjeno zidinama i dobilo je status grada. Zgrade Starogradske većnice I njen veličanstveni toranj simbiolzovali su bogatstvo i moć praških gradjana. Posetioce naročito privlači astronomski sat s apostolima I gotička kapela s erkerom iz XIV veka.

Noćenje u Češkim Budjevicama

 

 

 

 

Subota:

22. april

 

 

 

Češki Krumlov, je jedan od najočuvanijih starih gradova u Češkoj, nalazi se na spisku Svetske baštine UNESKOa.

Smešten je u oblasti krajnje južne Bohemije. Grad se obrazovao u gornjem delu toka Vltave, koja ovde pravi nekoliko naglih okuka. Nadmorska visina grada je blizu 500 m.
Područje oko grada je brdovito i pošumljeno, a južno se izdiže pogranično
planinsko područje Šumava.

Nedelja:
22. april

Dolazak u Beograd

 

  Cena:

Prevoz, osiguranje, angažovanje vodiča,  osam noćenja sa doručkom  360 E

Prijava i akontacija  100 E do  1. marta, zbog rezervacije smeštaja.

Napomena: 
 – prijave važe u koliko je ste uplatili akontaciju
 – druga rata, 100 E do 31. marta
 – ostatak na dan polaska

 Prijave:

Da bi se prijavili za akciju, potreban je:  biometrijskii pasoš i planinarska  knjižica

Uz prijavu dostavite: broj pasoša i planinarske knjižice, iz koga kluba/društva dolazite  i JMBG zbog
osiguranja

 

Organizatori:

 • PK „Balkan“ Beograd   

 

 • PSD „Makpetrol“ Skoplje 

Milanka Arsić: tel. + 381.64.182.44.40;
e-mail: milanka.arsic@gamil.com

Nikola Donovski: + 389.70.725.880; 
e-mail: nikola.donovski@gmail.com