Uvac specijalni rezervat prirode

Uvac -meandri

Reka Uvac se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, između Nove Varoši i Sjenice, na oko 250 km od Beograda. Reka Uvac protiče između severnih padina veličanstveno lepog Zlatara, južnih ogranaka zlatiborskog planinskog masiva i padina Javora. Uvac je najduža pritoka Lima. Uvac ima karakter planinske reke, što omogućava izraziti hidroenergetski potencijal, zahvaljujući čemu su na ovoj reci podignute tri brane, koje su formirale tri veštačka jezera : Zlatarsko, Sjeničko-Uvacko i Radoinjsko jezero. 

 

 

 

 

Nedelja 18. avgust,  17 planinara krenulo je iz Beograda prema Sjenici u obilazak Specijalnog rezervata prirode. Na 7.5 km pre Sjenici, stigli smo na odredište. Pripremamo se za pešačenje, prelazimo preko mosta.

Ako ste zainteresovani da brodićem plovite Uvcem onda skrenite levo. Mi idemo desno makadamskim putem, izlazimo na prevoj sa koga se vidi Uvac.

DSCN1605

Nigde ne žurimo, krećemo se lagano uživamo. Nakon 1,5km stizemo do kampa u Markovoj ravni. U kampu neko pije kafu, neko sok, pivo… kome šta prija.

DSCN1627

Vreme je da krenemo, na 200 m od kampa točimo vodu na veoma neobičnoj česmi.

DSCN1760

Nastavljamo dalje pešačenje stazom pored Uvca odakle se pruža neverovatan pogled na ceo sistem meandara, peštersku visoravan, Zlatar i Javor. Prolazimo pored velikog visećeg pešačkog mosta koji premošćava Uvačka jezero i sastavlja sela na dve obale.
Na izlasku iz šume, sa desne strane je prelep pogled na Devojačku stenu, a sa leve na Uvačko jezero. Na stazi ima nekoliko prolaza kroz drvene kapije što čini stazu lepšom. 
DSCN1667
Pešačimo, zastajemo da predahnemo, fotografišemo se. 

DSCN1656

DSCN1675

DSCN1691

Dužina staze do vidikovca Molitva je oko 4,5km a ukupan uspon oko 400m. Sa vidikovca se vide svi meandri Uvca, imali smo sreće da vidimo i beloglavog supa koji je leteo iznad naših glava. 

fotografija golubova

DSCN1724
Jezero ima i tri pećine koje se mogu obići ako se odlučite da plovite brodićima. Duž strane na nekoliko mesta moze se sići do Uvca i okupati se.

DSCN1746

Vratili smo se istom stazom, većina učesnika akcije se i okupalo :). Nastavljamo pešačenje ka minibusu a zatim polazak ka Beogradu.

Bila je ovo još jedna prelepa jednodnevna akcija. Zahvaljujem se učesnicima akcije na saradnji i druženju. Bili ste divni 🙂

Pozdrav do novog susreta.

Vodič: Milanka Arsic

Više fotografija na linku: https://plus.google.com/u/0/photos/102458348124824954488/albums/5915200000554260817

Fotografije: Golubović Predrag, Zorana Nikodijević i Milanka Arsić