TRESKAVICA & VISOČICA Bosna i Hercegovina 11-13.oktobar 2013.

treskavica

ZBOG MALOG BROJA PRIJAVLJENIH AKCIJA OTKAZANA 🙁

Treskavica je planina koja se nalazi 30-ak kilometara južno od Sarajeva, u općini Trnovo. Sa svojih 2088 metara nadmorske visine najviša je sarajevska planina i samo 300 metara je niža od najvišeg vrha u državi, Maglića. Ova planina smatra se jednom od najljepših u Bosni i Hercegovini. Treskavica je među ljubiteljima prirode poznata kao planina lijepih vrhova, prostranih pašnjaka i divnih jezera. Kada je vidljivo i sunčano, pruža se vidik sve do Crne Gore i Jadranskog mora.  

Visočica je planina koja čini prirodnu granicu između Bosne I Hercegovine. Sa istočne strane je rijeka Ljuta odvaja od Treskavice, na jugu je od Prenja odvojena rijekom Neretvom a sa zapada i sjevera kanjon Rakitnice čini barijeru prema Bjelašnici. Ime je dobila po monigobrojnim visokim vrhovima. Najviši vrhe se zove Džamija, visok je 1967metara nad morem.

 

PROGRAM AKCIJE 

Petak, 11.oktobar 2013.
21.00h      Polazak iz Skerlićeve ulice, iza Hrama Sv.Save u Beogradu. Noćna vožnja preko Rume, Šapca, Loznice ka Sarajevu.

Subota, 12. oktobar 2013.
Rano ujutro stižemo u selo Turovi odakle krećemo na pješačku turu prema vrhu Treskavice. Pravimo pauzu

 kod planinarskog doma Sustavac, dalje nastavljamo šumskom stazom do Velikog jezera na 1550mnv. Odavde se upućujemo ka vrhu Đokin toranj (Pakliješ) 2088m. Dalje nastavljamo do sledećeg vrha Đevigrad.

Stazom se spuštamo u selo Rakitnica gdje nas čeka prevoz.

Dužina staze je oko 22km. Akcija zahtjeva dobru fizičku kondiciju

Odvozimo se do planinarskog doma Bijele vode, gdje se smještamo.

Slijedi večernje druženje, odmor i noćenje.

Nedelja: 13. oktobar 2013.Ujutro odlazak prevozom do sela Tušila odakle krećemo na planinarsku turu preko Visočice. Penjemo se na vrh Vito 1960 mnv, dalje idemo grebenom do vrha Drstva 1808m odakle se spuštamo ka polaznoj tački.

Dužina staze oko 12km.

visocica_bosnia

 Greben Visočice

Povratak u dom, pakovanje i polazak za Sarajevo. Pauza za razgledanje grada.

Nastavak puta ka Beogradu. 

Oprema: planinarske cipele, topla jakna i pantalone, zaštita od kiše (kabanica), kapa, rukavice, naočare za sunce, štapovi, čeona lampa i astro folija, Prva pomoć

Za spavanje u domu ponijeti vreću za spavanje.

Smještaj : Planinarski dom “Bijele vode” nalazi se na krajnjim obodima planine Bjelašnice, pored grebena Hojte, koji povezuje Bjelašnicu sa planinom Treskavicom. Dom ima tekuću vodu, a strujom se napaja iz agregata. Opskrbljen je pićem, mogućnost naručivanja obroka i pića. Dozvoljeno korištenje kuhinje uz nadoknadu od 2 KM dnevno.

Cijena akcije: 40 eura na bazi od 14 prijavljenih učesnika.
Prijava za akciju e-mailom, sms porukom , telefonom ili na sastanku Kluba utorkom od 19 do 21h uz nepovratnu akontaciju od 20e.
Potrebna dokumenta: lična karta ili pasoš i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2013. godinu.

Uz prijavu dostaviti broj lične karte, JMB i broj planinarske knjižice, navesti iz kog kluba dolazite.

Napomena:
Vodič zadržava pravo otkazivanja akcije u slučaju nedovoljno prijavljenih učesnika ili nepovoljnih meteoroloških  uslova za sprovođenje akcije.
Vodič zadržava pravo izmene programa akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti koje direktno utiču na održavanje iste.U slučaju otkazivanja prijave za akciju akontacija se ne vraća, naći zamjenu.
Planinari koji se prijavljuju za akciju moraju biti u dobroj psihofizičkoj kondiciji.

Vodič:  Damir Lukšić, tel. +381.64.152.1847, e-mail. damjani79@gmail.com