Tradicionalno u novembru ! Šar planina Ljuboten 2499m i Piribeg 2524m

Šar planina (Ljuboten 2499m) izdiže se na krajnjem, severozapadnom delu Šar planine kao njen zavšetak. Iako nije najviši vrh na Šar planini najupadljiviji je. Uspon na Ljuboten u povoljnim vremenskim uslovima nije zahtevan, medjutim u zimskim uslovima , uspon je zahtevan i preporučuje se planinarima visokogorcima koji palaniraju da se penju na visoke planine.

Beograd-Skoplje-Beograd (autobus redovna linija) Skoplje -Tetovo-Staro selo-Skoplje (minibusom). Staro selo se nalazi na  800 mnv , stavljamo rančeve na ledja pešačimo planinskim putem, markiranom stazom kroz šumu do planinarskog doma Ljuboten   1615 mnv.

Od Starog Sela do planinarskog doma može se izaci u proseku od 2,5 do 3h, zavisi od spremnosti planinara. Domar Mitko dočekuje planinare, Srpska i Madedonska zastava se viore  ispred doma. Sobe višekrevetne, nema grejanja ali  u trpezariji se moze dobro ogrejati uz peć bubnjaru. Ostatak dana  provodimo družeći se sa planinarima iz Makedonije.

Vreme je bilo suvo ali prilično hladno,  duvao je jak vetar, pred samu zoru stišava se. Vreme je za ustajanje,  nekoliko planinara je noćilo u šatoru, bilo je ovo još jedno iskustvu.

Prva grupa (7 planinara)  polazi sa Petrom  od planinarskog doma Ljuboten preko Ljubotena 2499m. Dalje grupa se uputila prema Piribegu . U dom su se vratili oko 17h.

Druga grupa u kojoj sam i ja,  oko 7h polazi na uspon . Od doma otvorenim prostorom uz strmu livadu, markiranom krivudavom stazom dolazimo do raskrsnice koja vodi prema Livadičkom jezeru ispod Crnog kamena na Piribeg.  Mi  nastavljamo stazom desno na greben, sve jače
duva vetar ali  snega je veoma malo pa je tim i uspon lagan. Vreme je lepo i sunčano u daljini vidi se Solunska glava, Karadžica, Vodno, greben Šar planine sa njenim vrhovima, sa druge strane Kosovo. 

Nakon 4h uspona i uživanja stenovitim grebenom izlazimo na Ljuboten 2499m. Vetar duva sve jače, zadržavamo se kratko,  samo da bi se fotografisali, vraćamo se do najblišeg zaklona od vetra, pravimo pauzu da bi se okrepili.

I dok se odmaramo grupa planinara iz Skoplja i drugih gradova približava se vrhu, došli su na jedan dan. Dan odmiče,  sve je hladnije, vraćamo se u dom, ručamo, pakujemo rančeve, vreme je za povratak.

Spuštamo se u Staro Selo, povratak za Beograd.

Tehnički podatci:

Grupa  A:  prepešačila  38km za 2 dana i savladala visinsku razliku od 2400 m nv

Grupa B: pepešačila 24km za 2 dna i savladala visinsku razliku od 1700 m nv>