SVETOGORSKA TURA – ATOS – 24. – 28.8.2017.

Atos (2033m) i manastiri 


24.8.2017.Polazak iz Skerlićeve ulice u poslepodnevnim časovima. Noćna voćnja kroz Makedoniju i Grčku.
25.8.2017. Dolazak u Uranopolis (Nebeski Grad) u jutarnjim časovima. Podizanje Dijamontiriona (svetogorske vize). Ukrcavanje na brod, plovidba zapadnom obalom do Hilandarske luke Jovanica. Prevoz kombijem do manastira Hilandar. Smeštaj u konaku manastira. Obilazak manastira Hilandar, Crkve, bunara Sv. Save, riznice, manastirske prodavnice. Pešačenje do manastira Esfigmen, udaljenog oko 40 minuta hoda. Usput obilazimo Krst i maslinu cara Dušana. Nakon posete manastiru Esfigmen, obilazak Pirga (kule) kralja Milutina i Skita Sv. Vasilija. Povratak u manastir. Večernja služba. Večera i noćenje.
26.8.2017. Liturgija. Doručak. Prevoz kombijem do luke Jovanica. Plovidba trajektom do luke Dafni. Nastavak plovidbe do luke Skita Svete Ane. Uspon do Skita. Skit je jedan od najlepših na Svetoj Gori, smešten na oko 400mnv. Obilazak Crkve gde se čuva stopalo Svete Ane. Nakon kreće pauze nastavak uspona na Atos. Pauza na Stavrosu gde se nalazi poslednji izvor vode i gde ćemo se snabdeti za taj i polovinu narednog dana. Nastavak uspona do kapele Panagia na 1500mnv. U kapeli se nalazi dvadesetak kreveta namenjenih hodočasnicima koji se uspinju na Atos. Ukoliko ne bude slobodnih mesta spavanje napolju u vrećama za spavanje.27.8.2017.
Rano ujutro uspon na vrh Atosa. Svitnje i veličanstveni izlazak Sunca dočekaćemo  na vrhu Atosa. Povratak do Panagije a zatim spust do Karulje. Oobilazak Karulje-svetogorske pustinje i poseta nekom od duhovnika. Ukrcavanje na brod, povratak u Uranopolis. U povratku obilazak Kakova-metoha Manastira Hilandar.
28.8.2017. Povratak u Beograd u ranim jutarnjim časovima.
Cena: 130 evra.
U cenu je uključeno:organizacija putovanja i posredovanje u dobijanju vize, prevoz, obilasci manastira, noćenje u Hilandaru  sa doručkom i večerom (hrana se u manastirima ne plaća).
Cena ne uključuje: Svetogorsku vizu, karte za brodove, individalne troškove.
Grupa je ograničena na 10 ljudi. Rok za prijavu je do popune grupe. Prilikom prijave je potrebna akontacija od 50 evra, ostatak do 15 dana pred put. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, najkasnije mesec dana pred put.
Potrebna oprema: standardna za visokogorske ture, podloška, vreća za spavanje.
Kontakt za rezervcije i dodatne informacije:
Vuk Tubić +381 641223201, tubicvuk@yahoo.com