SVETOGORSKA TURA – ATOS (2033 mnv) i MANASTIRI – 10 – 15.10.2017.

  Sveta Gora je carstvo bez krune, država bez vojske, bogatstvo bez novca, mudrost bez škole, mesto gde se umire a ne rađa. Mesto neprekidne molitve, tvrđava pravoslavlja i poslednji trag nekadašnje Vizantije.
Na Svetoj Gori nalazi se 20 manastira (17 grčkih i po jedan srpski, ruski i bugarski) i desetak skitova (monaških naseobina po ustrojstvu nalik manastiru ali koje nemaju rang manastira) i veliki broj monaških kelija.

Na Svetu Goru ulaz je moguć samo vodenim putem, tj. brodom pa su luke Uranopolis (Nebeski grad)na zapadnoj i Jerisos na istočnoj obali mesto ulaska poklonika.

                                                  

PLAN AKCIJE:
10.10.2017. Polazak iz Skerlićeve ulice u poslepodnevnim časovima. Noćna voćnja kroz Makedoniju i Grčku.
11.10.2017. Dolazak u Uranopolis (Nebeski Grad) u jutarnjim časovima. Podizanje Dijamontiriona (svetogorske vize). Ukrcavanje na brod, plovidba zapadnom obalom do Hilandarske luke Jovanica. Prevoz kombijem do manastira Hilandar.Smeštaj u konaku manastira. Obilazak manastira Hilandar, Crkve, bunara Sv. Save, riznice, manastirske prodavnice. Pešačenje do manastira Esfigmen, udaljenog oko 40 minuta hoda. Usput obilazimo Krst i maslinu cara Dušana. Nakon posete manastiru Esfigmen, obilazak Pirga (kule) kralja Milutina i Skita Sv. Vasilija. Povratak u manastir. Večernja služba. Večera i noćenje.


12.10.2017.
Liturgija. Doručak. Prevoz kombijem do luke Jovanica. Plovidba trajektom do luke Dafni. Nastavak plovidbe do Manastira Sveti Pavle. Manastir se prvi put pominje u spisima iz X veka. Manastir je od osamdesetih godina XIV veka do kraja XVII veka bio srpski. Obilato je pomagan od strane srpske vlastele, pre svega iz kuće Brankovića. Smeštaj u sobama. Slobodno vreme. Večernja služba. Večera i noćenje.

13.10.2017. Liturgija. Doručak. Pešačenje do Skita Svete Ane. Skit je jedan od najlepših na Svetoj Gori, smešten na oko 400mnv. Obilazak Crkve gde se čuva stopalo Svete Ane. Nakon kreće pauze nastavak uspona na Atos. Pauza na Stavrosu gde se nalazi poslednji izvor vode i gde ćemo se snabdeti za taj i polovinu narednog dana. Nastavak uspona do kapele Panagia na 1500mnv. U kapeli se nalazi dvadesetak kreveta namenjenih hodočasnicima koji se uspinju na Atos. Ukoliko ne bude slobodnih mesta spavanje napolju u vrećama za spavanje. Višak stvari ostavljamo u Panagiji i nakon odmora nastavljamo uspon na vrh Atosa (2033mnv). Spust do Panagije. Noćenje.

14.10.2017. Rano ujutro spust do Skita Sv.Ane. Ukoliko vreme dozvoli (ukoliko bude bilo kasnijeg broda-proverićemo na licu mesta) obilazak Karulje-svetogorske pustinje i poseta nekom od duhovnika. Ukrcavanje na brod, povratak u Uranopolis. Ukoliko ne bude vremena za obilazak Karulje, u povratku ćemo obići Kakovo-metoh Manastira Hilandar.

15.10.2017. Povratak u Beograd u ranim jutarnjim časovima.
Cena: 130 evra.
U cenu je uključeno:organizacija putovanja i posredovanje u dobijanju vize, prevoz, obilasci manastira, noćenja u manastirima sa doručkom i večerom (hrana se u manastirima ne plaća).
Cena ne uključuje: Svetogorsku vizu, karte za brodove, individalne troškove.
Grupa je ograničena na 10 ljudi. Rok za prijavu je do popune grupe. Prilikom prijave je potrebna akontacija od 50 evra, ostatak na dve rate do 15 dana pred put. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, najkasnije mesec dana pred put.
Potrebna oprema: standardna za visokogorske ture, podloška, vreća za spavanje.
Kontakt za rezervcije i dodatne informacije:
Vuk Tubić +381 641223201, tubicvuk@yahoo.com