Sveta Gora, Atos (2033mnv) i manastiri – 21 – 27.08.2015.

13Sveta gora (gr. Aγιoν Oρoς) je jedan od centara pravoslavnog sveta. Nalazi se na poluostrvu Halkidiki (Egejska Makedonija) na severu Grčke, tačnije na najistočnijem od tri poluostrva Halkidikija — Atosu.
Atos je planina i poluostrvo u severnoj Grčkoj na (grčkom Άγιο Όρος (Ayio Oros što na srpskom znači „Sveta gora“), ili Ἅγιον Ὄρος (Hagion Oros) na klasičnom grčkom. Atos je sedište 20 pravoslavnih manastira i čini autonomnu državu pod grčkim suverenitetom. Samo je monasima dozvoljeno da žive na Svetoj gori. Poluostrvo, istočni krak većeg poluostrva Halkidikija dugačko je 60 km, a širina mu je 7 do 12 km i ima površinu od 390 km², s planinom Atos, čije strme, gusto pošumljene padine, dosižu visinu do 2.033 m.

PROGRAM AKCIJE:

Petak,  21.8.2015.
Polazak iz Skerlićeve ulice, kod Hrama Sv.Save u popodnevnim satima. Noćna vožnja kroz Makedoniju i Grčku sa usputnim pauzama.
Subota,  22.8.2015.
U ranim jutarnjim satima dolazak u Uranopolis (Nebeski Grad). Nakon otvaranja Kancelarije Svete Gore, podizanje Dijamontiriona (vize za ulazak). Ukrcavanje na gliser Micra Agia Ana oko 8h. Plovimo šezdesetak kilometara na jug, duž zapadne obale Svete Gore. Nakon sat i dvadeset minuta plovidbe iskrcavamo se u pristaništu Svete Ane. Uspon oko 400m visinski do Skita Svete Ane. Skit je podignut u desetom veku, sastoji se od velikog broja kelijica i nekoliko Crkava. Ovde se čuva i najveća Svetinja, stopalo Svete Ane, Bogorodičine majke. U Skitu pravimo pauzu da posetimo crkvu i snabdevamo se vodom za taj i polovinu narednog dana, jer dalje verovatno neće biti vode. Nakon tri do četiri sata hoda stižemo do Panagije, Crkve koja je smeštena na 1500 mnv. Ovde ostavljamo višak stvari i nakon pauze nastavljamo ka vrhu Atosa gde bi trebalo da stignemo za oko sat i po hoda.
img_0570
Na vrhu se nalazi kapela posvećena Preobraženju i odavde puca veličanstven pogled na čitavu Sv.Goru, Halkidiki i Tasos . Povratak istim putem do Panagije gde ćem noćiti. U Crkvi postoji prostorija sa oko petnaestak kreveta sa dušecima i vrećama za spavanje. Ipak, kako vreće svi koriste, preporuka je poneti sopstvenu vreću. Noćenje.
Nedelja, 23.8.2015.
Ustajanje oko 5 sati ujutro. Spust do skita Svete Ane, a zatim obilazak Velikog Skita Svete Ane, kelije Danileji (najbolji ikonopisci i pojci na Sv.Gori). Poseta Karulji.
foto1-karulja
Karulja je jedno od najsvetijih mesta na Atosu. Smeštena na najjužnijem delu poluostrva, nazivaju je Svetogorskom pustinjom. Ovde se na nepristupačnom mestu, na liticama iznad vode nalaze kolibice Svetogorskih pustinjaka. Proći ćemo najinteresantnijim i ponegde vrlo eksponiranim svetogorskim stazicama, koje su osigurane lancima i sajlama. Na Karulji se nalazi i nekoliko naših monaha. Ako bude bilo sreće da nas prime, provešćemo neko vreme u razgovoru sa njima. Povratak istim putem preko Skita Sv.Ana. Obilazak Nea Skita. U popodnevnim satima dolazak u manastir Sv. Pavle. Manastir je jedan od najvećih na Sv. Gori, i više podseća na tvrđavu. Podignut je u desetom veku a u četrnaestom veku pripadao je Srbima. Večernja služba. Večera. Noćenje.
Ponedeljak, 24.8.2015.
Liturgija. Doručak. Ukrcavanje na trajekt kojim plovimo do luke Dafni. U luci postoji nekoliko prodavnica gde se možemo snabdeti hranom, kao i restoran. Ukoliko uhvatimo konekciju u luci sa drugim brodom, plovimo do manastira Sv. Pantelejmon. Ukoliko ne bude broda, ići ćemo pešice (oko dva sta hoda). Sv. Pantelejmon je jedini ruski manastir na Atosu, veličanstven u svojoj grandioznosti. Ovde je svojevremeno živelo osam hiljada monaha. Videćemo najveće zvono na Sv.Gori i brojne mošti Svetitelja.
Konaci-ruskog-manastira                                                                      Konaci ruskog manastira
Nastavak puta samom morskom obalom ka grčkom manastiru Ksenofont (oko jedan sat hoda). Podignut je u desetom veku i ima prelepo dvorište podeljeno na dva dela u kome se nalaze dve Crkve. Nakon Ksenofonta za oko pola sata hoda stižemo do grčkog manastira Dohijar gde se čuva čuvena ikona Brzoposlušnica.
Manastir-Dohijar                                                                                   Manastir Dohijar
Nastavak puta ka bugarskom manastiru Zoograf koji je udaljen oko dva i po sata hoda. Večernja služba. Večera. Noćenje.
Utorak, 25.8.2015.
Liturgija. Doručak. Krećemo ka Hilandaru. Usput obilazimo keliju Sv.Kozme Zoografskog koja je smeštena u pećini, na predivnom usamljenom mestu.
Hilandar
U Hilandar stižemo za oko tri sata hoda. Obilazak Crkve, manastirske prodarvnice, riznice, krsta i masline cara Dušana, kule kralja Milutina. Nastavak ka manastiru Esfigmen, možda i najupečatljivijem na Sv.Gori, gde se i danas živi kao u srednjem veku, bez struje, telefona…Povratak u Hilandar. Večernja služba. Večera. Noćenje.
Sreda,  26.8.2015.
Liturgija. Doručak. Oko pola jedanaest transfer kombijem do hilandarske luke Jovanica. Ukrcavanje na trajekt, plovidba ka Uranopolisu gde stižemo oko 14h. Pauza za ručak, kupanje na nekoj od plaža. Plazak ka Beogradu u kasnim popodnevnim satima.
Četvrtak, 27.8.2015.
Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim satima.
Napomena:  Grupa ograničena na osam ljudi.
Oprema: standardna planinarska (gojzerice, majice, vindstoper, pantalone dugačkih nogavica i lagana vreća za spavanje u Panagiji).
Cena akcije: 130 e .
Cena obuhvata
organizaciju i vodjenje na Svetoj gori,  sređivanje vize za ulazak na Sv. Goru, rezervaciju spavanja u manastirima.
Cena ne obuhvata: vizu za Sv.Goru (25 evra), plaća se lično prilikom preuzimanja u Uranopolisu, cenu karata za brod
Prijava: telefonom, meilom ili u prostorijama Kluba, ul. Vjekoslava Kovača 11 lokal 2 u Sportskom centru Olimp na Zvezdari. Uz prijavu dostavite, broj pasoša, JMBG, adresu stanovanja iz pasoša, broj planinarske knjižice i iz koga kluba/društva dolazite.
Prijava uz akontaciju od 50 evra što ranije, a najkasnije do prvog juna radi podnošenja dokumenata za vizu i rezervacije mesta u manastirima.
Vodič: Vuk Tubić, tel. + 381.64.122.3201; e-mail.: tubicvuk@yahoo.com