SUVA PLANINA – 7. JESENJI USPON NA SOKOLOV KAMEN I TREM – 29. i 30. 9. 2018.

PSK Balkan tradicionalno organizuje odlazak na ovu republičku akciju!

Suva planina je planina u jugoistočnoj Srbiji duga 45 km, a široka 15 km. Prostire se pravcem severozapad—jugoistok u visinskim zonama od 250 m do 1810 m i počinje istočno od Niške Banje, a završava se jugozapadno od Babušnice u Lužničkoj kotlini kroz koju protiče reka Lužnica. Prema zapadu planina se postepeno spušta u Zaplanjsku kotlinu, a prema tokovima Nišave i Lužničke reke i okolnim duboko spuštenim kotlinama (Niškoj, Zaplanjskoj, Babušničkoj, Koritničkoj, Belopalanačkoj i Ostrovičkoj), najčešće strmo, ponegde okomito. Kako su kotline, površi i okolne planine znatno niže od Suve planine, ona je jasno izdvojena i istaknuta od drugih geografskih celina i vidljiva sa svih strana i sa velike daljine.

Greben Suve planine

PROGRAM AKCIJE:
subota, 29. septembar
06:00 Polazak iz Beograda iz Skerlićeve ulice od Hrama Svetog Save
09:00 Dolazak na Bojanine Vode
09:15 Otvaranje akcije i polazak na uspon
Uspon kreće se Bojaninih voda 860m i prolazi prvo šumovitom stazom do izlaska na greben i antenu ispod samog vrha Mosor, skrećemo ka Mosoru 984m  i penjemo se na vrh. Nakon pauze na vrhu nastavljamo dalje gebenom ka Sokolovom kamenu. Staza ponovo nastavlja šumovitom stazom do samih stena gde počinje nagli uspon stenovitom stazom sa pogledom na nišku i zaplanjsku kotlinu.
12:00 – 13:30 Dolazak na vrh Sokolov Kamen 1523 m.n.v, fotografisanje i odmor.
13:00-15:00 Povratak kružnom stazom preko prevoja Devojački grob pa onda kraljevim putem do Bojaninih voda.
15:00-17:00 Ručak (poneti pribor za jelo)
17:00-17:30 Podela zahvalnica učesnicima i prijateljima kluba, kao i proglašenje kluba sa najmasovnijim učešćem na akciji.
18:30 Dolazak u Nišku Banju, smeštaj u privatnom smeštaju i slobodno vreme
Trem-Suva-planina
nedelja 30. septembar 2018.
07:00 Polazak iz Niške Banje ka Bojaninim vodama.
08:00 Polazak na uspon od Bojaninih voda ka Tremu. Staza vodi kraljevim putem, preko Čika Ljubine česme do prevoja Devojački grob 1311 m.n.v. Od prevoja nastavljamo grebenom ka najvišem vrhu Suve planine – Trem 1810 m.n.v.
12:00 Izlazak na vrh, fotografisanje i uživanje u pogledu sa vrha.
Silazak istom stazom do Bojaninih voda. Polazak ka Beogradu sa usputnom pauzom u Niškoj Banji za ručak.
 
OPREMА: planinarska, prilagođena vremenskim uslovima (obavezno planinarske cipele, polar, kabanica, vetrovka, gamašne, čeona lapma, rezervna presvlaka)
HRANA: iz ranca. Domaćini za subotu obezbeđuju kuvani obrok (pasulj) po ceni od 100 dinara (do sada je bio toliko). Neophodno je poneti spostveni pribor za jelo. U nedelju u povratku svraćamo u Nišku Banju na ručak.
CENА: 3500 dinara (prevoz i noćenje), akontacija 2000 dinara
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj planinarske kartice i naziv kluba čiji ste član
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti
VODIČ: Strahinja Marjanović; broj telefona: 064/31-201-41; imejl adresa: strahinjaplaninar@gmail.com