ŠTUBEJ (940m), PEĆINE RAVNIŠTARKA, CERAMOŠNJA 10.06.2017.

Štubej (940m), pećine Ravništarka i Ceramošnja

PSK Balkan organizuje planinarsku akciju na Homoljske planine, vrh Štubej, sa obilaskom pećina Ravništarka i Ceramošnja


Pogled na Homolje

Planinarsko sportski klub „Balkan“ vodi vas na laganu akciju jednim od najlepših delova Homolja. Staza je nenaporna, oko 14km, takoreći šetačka, priroda inspirativna, a posebnu draž turi daju i obilasci dve pećine – Ravništarke na početku, i Ceramošnje na kraju staze.


Ravništarka, pećine

Pećina ”Ravništarka” spada u red velikih pećina Srbije. Glavni pećinski kanal dugačak je 501,5.metara, dok je ukupna dužina svih pećinskih kanala preko 600 metara. Dužina turističke staze kroz pećinu iznosi 550. metara. Kroz Ravništarku protiče potok Ponorac, koji izvire 2. km. uzvodno u znatno manjoj, Bisinoj pećini.


Ceramošnja, pećine

Pećina ”Ceremošnja” se nalazi na severoistočnim obroncima Homoljskih planina, na nadmorskoj visini od 533 m, u podnožju njihovog najvišeg vrha, Velikog štubeja (940 m). Ukupna dužina do sada istraženih pećinskih kanala je 775,5 m, dok je dužina turističke staze 431m.


Detalj staze
Homoljske planine se nalaze u istočnoj Srbiji i pripadaju Karpatsko-balkanskoj grupi planina. Izgrađene su pretežno od škriljaca i krečnjaka. Imaju pravac pružanja zapad-istok i smeštene su između Zviške kotline na severu i Žagubičke kotline na jugu, kao i između Mlavske kotline na zapadu i izvorišnih delova Gornjeg Peka na istoku. Prosečna visina je oko 900 metara, a najviša tačka iznosi 962 metra. Planine su bogate gustom šumom i mnogim rečnim izvorima, koji se spuštaju sa padina.


PROGRAM AKCIJE:

subotа, 10. Jun
– polаzаk iz Skerlićeve ulice u 6.30 čаsovа
-Dolazak u selo Ravnište i obilazak pećine Ravništarke
– Oko 10.30h polazak na pešačku turu do vrha Štubej
-Izlazak na vrh oko 14h
-Silazaк do pećine Ceramošnja i obilazak pećine
-Povratak za Beograd do 22h

*dužina staze je 14 km, a ukupan uspon oko 500 m


 

OPREMА: stаndаrdnа planinarska, prilаgođenа vremenskim prilikаmа
ISHRАNА: iz rаncа
CENА: 1300 dinara -prevoz, , akontacja za akciju je 500 dinara; u cenu nisu uključene ulaznice za pećine (oko 200 dinara po pećini)

VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti

INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj lične karte, broj planinarske knjižice i naziv kluba čiji ste član

VODIČI: Goran Savić, br. telefona +381 64 224 12 75, imejl adresa: goransavicbre@gmail.com
Aleksandar Mijatović, br. telefona +381 64 359 94 63, imejl adresa: mijat034@gmail.com

* fotografije napravio Bogdan Pavković