STOGOVO I BISTRA – 19. do 21. 3. 2021.

Stogovo je planina u zapadnom delu Severne Makedonije. Najviši vrhovi su Golem rid (2268 m), Babin Srt (2241 m), Kaneš i još nekoliko viših od 2000 metara. Planina se nalazi između doline Crnog Drima na zapadu i reke Sateske na istoku. Na severu i istoku Stogovo je povezano sa planinom Bistra, a na jugu preko vrha Babin Srt sa planinom Karaorman.

Bik Doruk (foto: Vlado Risteski; izvor: Google Earth)

 
PROGRAM AKCIJE:
petak, 19. mart
– polazak u 23:00 časova iz Skerlićeva ulice u Beogradu
– noćna vožnja preko Skoplja, Tetova i Gostivara do sela Novak
subota, 20. mart
– dolazak u selo Novak, u podnožju Stogova
– priprema i polazak na uspon
– uspon na vrh Golemi rid (Bik Doruk ili Bijak Dorok) čija je visina 2268 m i koji predstavlja najviši vrh planine
– povratak istom stazom do sela Novak
– vožnja do sela Nikiforovo u blizini Mavrovskog jezera
– smeštaj i noćenje
 

Predeo na Stogovu (autor: Trajče Pankovski; izvor: summitpost.org)

 
Bistra je planina u zapadnom delu Makedonije između Kičevske doline i doline Radike. Bistra se ubraja u najlepše makedonske planine, a graniči se sa 6 drugih planina: Šar-planinom, Bukovićem, Stogovom, Krčinom, Dešatom i Korabom. Padine Bistre su poznate po svojim pašnjacima. Na planini se nalazi i skijaški centar Mavrovo, a pošto se graniči i sa Mavrovskim jezerom veliki deo planine se nalazi u nacionalnom parku „Mavrovo“. Na planini se nalazi poznato selo Galičnik, u kome se održava manifestacija „Galička svadba“.

Bistra, ski centar (foto: Perica Stojkovski; izvor: Google Earth)

 
nedelja, 21. mart
– polazak na uspon iz sela Nikiforovo
– uspon na vrh Sandaktaš (1981 m) na planini Bistra
– prvi deo staze je šumovit, nakon čega se izlazi na plato Nićiforica sa kog se vrši uspon na sam vrh
– silazak sa vrha u Nikiforovo
– povratak za Beograd
 

Pogled na Mavrovsko jezero (izvor: macedonia-timeless.com)

 
OPREMA: planinarska za zimske uslove, obavezno poneti cepin i dereze
ISHRANA:  iz ranca
TROŠKOVI: 70 evra (prevoz autobusom, osiguranje i noćenje u privatnim kućama); akontacija za akciju je 50 evra i plaća se prilikom prijave (instrukcije za uplatu akontacije možete pročitati OVDE)
VAŽNE NAPOMENE: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; od svih učesnika akcije očekuje se dobra psihofizička pripremljenost i planinarsko iskustvo; organizator akcije zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti; obavezno poneti planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu; u slučaju odustajanja potrebno je naći zamenu jer novac ne može biti vraćen ili iskorišćen za drugu akciju; za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja; svi učesnici akcije u obavezi su da se pridržavaju propisanih mera prevencije (nošenje maske u prevozu)
INFORMACIJE I PRIJAVE: telefonom, imejlom ili lično u prostorijama PSK „Balkan“; uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša, datum rođenja, broj planinarske kartice sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i naziv kluba čiji ste član
VODIČ: Milanka Arsić; broj telefona: +381 64  182 44 40; imejl adresa: milanka.arsic@gmail.com