Skijanje i planinarenje u Austriji 08. do 15. januara 2011.

Božić je, ponoć, grupa planinara iz Makedonije osrednjim autobusom stigla je u Beograd. Pakujemo rančeve, skije, kofere… Tu su naši dobro znani prijatelji – planinari Goran, Irina, Hristina, Nikola, Maja.. A i oni sa kojima se susrećemo prvi put.


Čestitamo jedni drugima Božićne praznike, vedri i raspoloženi nastavismo put prema zapadu. Nakon nekoliko pauza i graničnih prelaza, stižemo u Tržni centar BTC u Ljubljanu. Odmor i pauza za kupovinu opreme. Istog dana oko 17.30 h stižemo u Viehhofen selo sa oko 600-tinak stanovnika. Obzirom da smo ranije imali plan smeštajnih kapaciteta brzo smo se smestili u dve kuće.
Osvanuo je nov, lep i sunčan dan. Nalazimo se na autobuskoj stanici i svi zajedno ski busom vozimo se oko 4 km u Vorderglenim.
Goran nas je upoznao sa različitim mogućnostima kupovine ski karte: jednodnevne, trodnevna, četvorodnevna, 5 od 7, od 500 bodova, od 1000 bodova, sunčane… ali teško se odlučiti kada ima više mogućnosti kako za kupovinu ski karte tako i za žičaru ili stazu kojom skijati. Ski karta omogućuje korišćenje 55 različitih žica, kabina i liftova, 200 km staza plavih, crnih, crvenih, terene za početnike, ski autobus bezbroj puta u toku dana i noći… Ski karta sa bodovima važi kao i prethodna, razlikuje se po tome što se pre nego krenete na žičaru treba proveriti koliko baš ta maršuta vuče bodova jer se prilikom čekiranja ski karte oduzimaju automatski bodovi, ostatak bodova pratite pri očitavanju karte. Važnost karte sa bodovima je 2 godine. I još nešto, ski karta važi za terene Hinterglemma, Saalbacha i Leoganga.
Prošao je prvi dan. Vratili smo se u smeštaj, razmenjujemo iskustva, svi smo očarani, srećni i zadovoljni terenima, organizacijom, sve funkcioniše … sve žičare rade, na svim stazama ima snega, 90 % staza obezbedjeno je topovima za veštački sneg… da li je moguće ?
Dan se ne završava sa skijanjem, jedni se druže u smeštaju a drugi uglavnom mladi odlaze u Saalbach u diskoteku.
Grupa homogena: deca, mladi i osrednjih godina. Dobri skijaši, početnici, šetači i planinari. Pored skijanja bilo je dana kada smo pešačili i uživali u fotografisanju. Divili se snežnim vrhovima koji se izdižu iznad naših pogleda, planinarskim domovima i bačilima. U domovima i bačiliama uglavnom rade ljudi iz XS Juge bosanci, srbi, makedonci… atmosfera je vesela, jede se dobra hrana, upoznaju se novi prijatelji, peva se i igra.
Za sedam dana našeg boravka, pored skijanja videli smo mondemski grad Zee lam Ze i akrobacije snoubordista i skijaša pod reflektorima, obišli Hintergllem, Saalbach, Leogang i Kaprun. Nekoliko skijaša se jednog dana skijalo na glečerima Kapruna i kupala u spa centru.
Pravoslavnu Novu godinu proslavili smo i dočekali u Saalfeldenu. Domaćini su nam bili naši zemljaci Gordana i Ivan. Druženje, pesma i igra do 02h poponoći, po završetku obisli smo predivni grad Saalfelden i zaledjeno jezero .
Subota jutro, pakujemo stvari, povratak u nasu stvarnost ali, nije to sve na povratku prelazimo u Nemačku, zadržali smo se nekoliko sati da bi razgledali Salzburg grad na obali reke Salch.
Sve bi bilo fantastično da nam se u blizini Graca nije pokvario autobus. I dok tražimo rešenje da popravimo autobus pojaviše se dva momka makedonca i pomogoše da se prevezemo do železničke stanice u Gracu. Kroz dva sata ukrcali smo se u voz do Maribora a zatim do Zagreba i Beograda. Malo smo se pomučili dok smo prebacivali stvari, žurimo, vozovi idu na vreme, zamislite ne kasne. Goran i Irina su se prevezli do Skoplja avionom.
Na žalost naši vozači su morali ostati u Gracu da poprave autobus. Grupa iz Makedonije nastavila je putovanje autobusom redovnom linijom do Skoplja. Koristim prilika da se zahvalimo grupi na razumevanju.
Kada ima volje nadje se i rešenje. Hvala Vam bili ste divni 🙂
Izvestaj: Milanka Arsić
Fotografije: Jasmina Ivković, Irina Petličkova i Milanka Arsić