Šar planina (Kobilica 2528 m, Bistra (Medenica 2163 m) i Galička svadba 11. do 13. jul 2014.

kobilica1Šar-planina se nalazi na granici Srbije i Makedonije. Poznata je i po drugim nazivima: Skardus i Monte Argentaro koji datiraju iz perioda srednjeg veka. Šar planinu karakteriše greben dužine od  80 do 85km, odnosno teritorijalno od Kačaničke klisure na severoistoku, sa vrhom Ljuboten, pa sve do gornjeg toka Radike i Vrutoka na jugu. Širina ove planine kreće se od 20 do 25km, na taj način može se uzeti da površina Šar planinske oblasti zahvata preko 1600 kvadratnih kilometara, prosečne visine je 2.300m, sa brojnim vrhovima i presedlinama. Zato greben ove planine stvara utisak jake nazupčenosti.
I pored znatnih visina i svoje surovosti Šar planina je prohodna u svim pravcima. Preko brojnih prevoja od davnina su vodili karavanski putevi, povezujući Tetovski okrug sa Kosovsko-metohijskim područjem, od kojih su najpoznatiji:Karanikolički, Skakalički Čelepinjski, Livadički (Meanče) prevoj, prevoj na Vraci.
PROGRAM AKCIJE:
Petak: 11. Jul 2014.
21.30     Polazak iz Skerlićeve od Hrama Sv. Save
Subota: 12. Jul 2014.
06.00 h Dolazak u Skoplje sastajanje sa planinarima iz PSD „Mapketrol“.
Grupa A:
Iz Skoplja vozi se ka Tetovu a zatim u s. Brdac odakle počinje uspon na Kobilicu.  Od Brodca kolskim putem  prema s. Vejce, nakon 20-tak
minuta dolazi se do česme odakle počinje uspon na Kobilicu i Vrtop.  Prvih sat vremena ide se kroz šumu koja se završava na 1600 m nv. Očekivani izlazak na Kobilici oko 12h. Povratak istom stazom u s. Brodec.
Kobilica2
GRUPA B:
Sa planinarima iz PSD „Makpetrol“ polazak ka s.Gari – razgledanje crkve. Zatim vožnja do Lazaropola – razgledanje crkve i pauza za kafu. Produzavamo u s.Rostuše, razgledanje Dufuskog vodopada.
Dufski vodopadi
Nastavak vožnje prema manastiru Sv.Jovan Bigorski , razgledanje a zatim vožnja u Mavrove Anove. Grupe se spajaju, noćenje u hotelu Makpetrola u trokrevetnim sobama.
Nedelja: 13. Jul 2014
07.00h Polazak iz Mavrova na planinu Bistru, grupe se razdvajaju.
Bistra
Grupa A: Uspon na Medenicu na  Medenicu 2163 m, silazak u s. Galičnik
Grupa B:  Odlazi s. Galičnik gde se održava tradicionalna Galička svadba.
Galička svadba je bogata po mnogim originalnim svadbarskim običajima i ritualima. Za vreme svadbe sviraju zurle. Svake godine posebna komisija bira dvoje mladih koji će se venčati na Galičkoj svadbi. Uslov je da mladi ili bar jedan od njih bude iz tog kraja.
20130409-galicnik3
Grupe se spajaju u Galičniku.
18.00 h Polazak za Beograd
Oprema: primerena vrmenskim uslovima ,obavezne planinarske cipele, kabanica, kamašne, štapovi, kapa i rukavice.
Poptrebna dokumenta: planinarska knjižica, pasoš ili nova lična karta.
Cena: prevoz i smeštaj 65e, minibus
Prijava: meilom, sms porukom, telefonom ili na sastanku kluba utorkom od 20 do 22h. Prostorije kluba se nalaze u ul. Vjekoslava Kovača 11 lokal.1 u Sportskom centru Olimp na Zvezdari. Uz prijavu dostavite: broj pasoša, JMBG, adresu stanovanja i broj planinarske knjižice.
Vodič: Milanka Arsić, tel. +381.64.182.4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com