Rtanj 1565m, Bugarska-pećina Magura i Belogradčik 16 i 17. novembar 2012.

Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, nadomak Boljevca. Pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1565m) predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa.

Severna strana planine prekrivena je šumama i pašnjacima, obrasla autohtonim biljnim vrstama i obiluje izvorima pitke vode. Lovište se prostire na 6368 ha – najčešća lovna divljač su srne i divlje svinje.

Na vrhu Šiljak nalazi se od 1932. godine kapelica koja je danas u ruševinama. Postoji inicijativa da se ona obnovi.

Priča o zlatu i draguljima u utrobi planine, a koja je verovatno vezana i za legendu o dvorcu čarobnjaka koji je po predanju postojao na ovom mestu i bio visok koliko i današnja planina, u kome je čuvano ogromno blago, donela je mnogo nevolje ovoj prirodnoj lepotici. Neumorni i neumoljivi tragači za zlatom u nekoliko navrata su dinamitom razrušili kapelicu posvećenu Svetom Đorđu na vrhu planine, koju je svom mužu Julijusu Minhu, bivšem vlasniku rudnika na Rtnju, podigla supruga Greta.

 

PLAN AKCIJE:

Subota 12. januar 2102.
06.00 h Polazak iz Skerlićeve od Hrama Sv. Save, sa autoputa se odvajamo kod Paraćina, nastavljamo prema Rtnju do TC Balašević.

08.30 h  Organizator otvara akciju. Zaječaru i graničnom prelazu Vrška Čuka.  Od graničnog prelaza vozimo se do s. Rabiša gde se nalazi pećina Magura koju ćemo posetiti (cena ulaznice je 1 lev)

Pećina Magura se nalazi u blizini sela Rabiša, 25 km severozapadno od Belogradčika, 35 km od Vidina. Pećina Magura je jedna od najvećih pećina u Bugarskoj i predstavlja spomenik kulture i zanimljivu turističku znamenitost. Površina podnožja pećine premašuje 30000 m2, a dužina istraženih podzemnih tunela iznosi oko 2500 metara. Pećina ima velike i male galerije. Formacije u pećini Maguri su fantastične i čine je stalaktiti i stalagmiti Madona, Zmaj, Snežni borići, Jezera, pećinski biseri… Neki od stalaktita oduševljavaju svojom lepotom i veličinom. Veliki Stalaktit je visok 20 metara i širok 4 metara. 

Obilazak pećine a zatim polazak prema Belogradčiku.

Stene Belogradčika predstavljaju jedinstveni prirodni fenomen i uzbudljivu prirodnu znamenitost Bugarske, koja datira od pre 230 miliona godina. Stene Belogradcika obuhvataju područje grada Belogradčika i okolnih sela Borovici i Beltinci, dužine oko 30 km i širine oko 3 km. Najlepše i najuzbudljivije stene se nalaze oko grada Belogradčika – Madona, Monasi, Jahač, Derviš, Medved, Eva i Adam, Tvrđava, Mali pastir, Lav i mnoge druge stene. Ulaznica za Belogradčik za odrasle 5 leva a za decu 3 leva.

Nakon posete Belogradčiku vraćamo se na granični prelaz Vrška Čuka, noćenje u smeštaju Balašević podno Rtnja.

Nedelja, 18. novembar 2012
Ustajanje, uspon na Rtanj sa južne i severne strane po želji učesnika akcije. Izlazak na vrh, povratak južnom stranom Rtanja.

Minibus/autobus nas čeka u naselju Rtanj, kraća pauza i polazak za Beograd.

20.00h    Dolazak u Beograd

Oprema: zimska – topla
Uz prijavu dostavite broj pasoša, planinarske knjižice i naziv kluba iz koga dolazite.

 

Cena akcije prevoz i noćenje sa doručkom u  Balaševiću  http://www.smestaj-apartmani.com/rtanj/smestaj1/:
– minibus 15 prijavljenih 4.100,00 dinara
– autobus 30 prijavljenih 3.500 dinara

Prijave za akciju sms porukom, meilom ili na sastaku kluba utorkom od 20 do 22h u SC „Olimp“, Vjekoslava Kovača 11, akontacija za akciju 2000,00 dinara.

Vodiči:    Milanka Arsić, telefon 064.182.4440, e-mail: milanka.arsic@gmail.com
                 Branko Diki’, telefon +381.64.188.6519, e-mail: brankodikic@yahoo.com