RETEZAT (PELEAGA) – 9. i 10. 6. 2018.

PSK Balkan vodi vas u Rumniju. Plan nam je da se ispenjemo na Peleagu (2509 m).
Pridru┼żite nam se! ­čÖé

Nacionalni Park Retezat se nalazi u ju┼żnim Karpatima, na planinama Retezat, koje imaju status za┼íti─çenog podru─Źja prirode od nacionalnog i me─Ĺunarodnog zna─Źaja. Udaljen je od Beograda oko 300km. Od 1979. godine je podru─Źje planina Retezat progla┼íeno Rezervatom biosfere. Sa skoro 80 ledni─Źkih jezera, od kojih je 58 trajnih jezera, masiv planine Retezat obuhvata gotovo 40% svih ledni─Źkih jezera Rumunije. Ledni─Źka jezera koja se pune otapanjem snega sa planinskih vrhova masiva Retezat, omogu─çavaju veli─Źanstvene pejza┼że.

Nacionalni Park Retezat je od fondacije Novih 7 ─Źuda predlo┼żen za sedmo ─Źudo prirode sveta. Skoro tre─çina flore Rumunije se nalazi na planinama Retezat, koja je staniste oko 1190 biljnih vrsta, od kojih 130 biljnih vrsta ima status ugrozenih.Vi┼íe od ─Źetvrt planinskog venca Retezat se nalazi iznad 1750 metara nadmorske visine, dok je granica ┼íuma i lednika oblikovala terasaste doline, koje zavr┼íavaju veli─Źanstveno lepim ledni─Źkim zalivima, jezerima i vodopadima. Najvi┼íi vrh planina Retezat, Peleaga, visok je 2509 metara.
e2b377d3-6706-480b-ae37-3f067cde4f12

Dok planinarite Nacionalnim Parkom Retezat, mo┼żete ostati bez daha, ne samo zbog uspona, ve─ç zbog veli─Źanstveno lepih panorama i divlje prirode.┬áPlaninski vrhovi razli─Źitih visina, me─Ĺu kojima neki, kao ┼íto je vrh Peleaga dosti┼żu visinu od 2500 metara, omogu─çavaju planinarima mno┼ítvo izazova. Svi koji se potrude da osvoje masiv Retezata bivaju dobro nagra─Ĺeni.

PLAN AKCIJE:
subota 9. jun 2018.

Polazak u 6.00 ─Źasova iz Skerli─çeve ulice (do─çi 15 minuta ranije).
Vo┼żnja preko Vr┼íca i grani─Źnog prelaza Vatin. Obilazak srpskog manastira Svetog ─Éor─Ĺa podignutog 1485. godine u mestu Gatai, gde se ─Źuva deo mo┼ítiju ovog svetitelja. Nastavak putovanja preko Karan-Sebe┼ía i Hatega do Nacionalnog Parka Retezat. Na ulazu u NP ostavljamo kombi i sa svim stvarima nastavljamo ka planinarskom domu┬á koji je udaljen oko 3 sata hoda. Usput obilazimo predivni vodopad Cascada Lolaia.

Sme┼ítaj u planinarskom domu Cabana Pietrale na 1480 m n.v, ili Cabana Gentiana, uve─Źe dru┼żenje, no─çenje.

nedelja, 10. jun 2018.
Polazak na uspon u 6.00 ─Źasova. Staza nije eksponirana, ali zahteva dobru planinarsku kondiciju (oko 1100 m uspona) . Izlazak na prevoj, a zatim nastavak hoda grebenom sa koga se pru┼ża predivan pogled na preko 10 ledni─Źkih jezera. Izlazak na vrh Peleaga (2509 m n.v.) za oko 5 sati hoda.
Ukoliko bude mogućnosti spuštanje do jezera Bucura. Povratak istim putem do doma, a zatim do kombija.
Povratak u Beograd u kasnim ve─Źernjim satima.
CENA: 55 evra (akontacija za akciju je 30 evra)
U cenu ura─Źunat prevoz, ulaznica za nacionalni park i jedno no─çenje u domu. Ako neko ┼żeli da spava u ┼íatoru, cena se umanjuje za 7 evra.
ISHRANA: u planinarskom domu spremaju hranu po pristupa─Źnim cenama
OPREMA: planinarska, za visokogorske uspone
PRIJAVE:┬áimejlom, telefonom, sms porukom ili u prostorijama kluba, utorkom od 19 do 21 ─Źasova. Sastanci ─Źlanova kluba se odr┼żavaju u SC „Olimp“, Vjekoslava Kova─Źa 11, lokal 2. ┬áUz prijavu dostaviti, broj planinarske kartice, broj paso┼ía i datum ro─Ĺenja. Sa sobom obavezno ponesite planinarsku karticu sa pla─çenom ─Źlanarinom za 2018. godinu.
VODI─î: Vuk Tubi─ç, tel. + 381 64 122 32 01; e-mail: tubicvuk@yahoo.com